Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Střídání času chtějí zrušit všichni, ale nikdo pro to nic nedělá. Hodinky si musíme přeřídit i tentokrát

Rozhodne se o „přetáčení ručiček“ až za pět minut dvanáct? Foto: Lukáš Kudláček
Rozhodne se o „přetáčení ručiček“ až za pět minut dvanáct? Foto: Lukáš Kudláček

Většina členských států Evropské unie i jejich obyvatel chce ukončit dosavadní posouvání času ze zimního na letní a zpět. Změna by měla přijít příští rok. Země EU se ale musejí dohodnout, jaké časové pásmo si ponechají. Po půl roce jsme opět zjišťovali, co pro to za posledních šest měsíců udělaly.

„Míč je stále na hřišti členských států,“ odpověděla Deníku N – stejně jako před půlrokem – mluvčí Evropské komise pro regionální politiku Sara Soumillionová.

Zrušení sezonního střídání času navrhla Evropská komise v září 2018, a to na základě požadavků členských států, rezoluce Evropského parlamentu a po dosud nejrozsáhlejší konzultaci s voliči v EU, v níž se pro zrušení vyslovily miliony lidí.

„Komise došla k závěru, že abychom zamezili fragmentaci (časových pásem, pozn. red.), je nejlepší nechat samotné státy rozhodnout, jestli si chtějí trvale ponechat letní, nebo zimní čas,“ připomíná Soumillionová. Společný postoj teď mají dohodnout příslušní ministři členských států a konečné rozhodnutí by pak schvalovala Evropská rada – tedy summit hlav států a vlád – a Evropský parlament.

Problémem ale je, že členské státy se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější