Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V předvolebním klipu vylezl z popelnice, teď bude tajemníkem magistrátu

Oliver Pospíšil se stane tajemníkem brněnského magistrátu. Foto: ČTK
Oliver Pospíšil se stane tajemníkem brněnského magistrátu. Foto: ČTK

Novým tajemníkem brněnského magistrátu se od začátku dubna stane Oliver Pospíšil (ČSSD), dosavadní náměstek primátorky Markéty Vaňkové (ODS). Vedení města se rozhodlo vybrat hlavu úřadu s třinácti sty zaměstnanci v době nouzového stavu. Kritici to považují za bezprecedentní politizaci veřejné správy a za trafiku pro zasloužilého politika.

Rozhodnutí už formálně schválil ředitel Krajského úřadu Jihomoravského kraje. „Ve středu jsem si rozhodnutí osobně převzal,“ potvrdil Pospíšil. Brněnští radní o něm včera nehlasovali, dostali jej na stůl pouze jako informativní zprávu od primátorky, jak to umožňuje zákon o obcích.

Náměstek Pospíšil přechází na post tajemníka po roce a půl od voleb ve funkci. Kariérní politik se tak rozhodl podle svých slov proto, že je schopný na postu nejvyššího úředníka v Brně nabídnout svoji dlouholetou zkušenost v komunální politice. V brněnském zastupitelstvu sedí bez přestávky od roku 2002, tři volební období byl náměstkem primátora, dvanáct let v placených funkcích.

Patří mezi nejzkušenější brněnské politiky, dojednával mnoho koalic s ODS i KDU-ČSL a také má s politiky těchto stran velmi blízké a důvěrné vztahy, které nebude muset na novém postu přenastavovat.

„Bude mi padesát, politika se nedá dělat celý život. Byla to pro mě nová výzva. Práce, kterou jsem si dovedl představit, že bych ji uměl dělat a zúročit svoje zkušenosti. Došel jsem k názoru, že skoro dvacet let v jednom zastupitelstvu je docela dost. Navíc jsem neměl v plánu kandidovat v dalším funkčním období,“ řekl Pospíšil.

Podle jeho názoru pro něj hovořily

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brno

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější