Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Krotitelé virů, šachy místo fotbalu a knihy v karanténě

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Mnozí podnikatelé doufají, že jim stát kvůli koronavirovým opatřením uhradí ušlý zisk. To sázkaři v obnovení fotbalových lig nejspíš taky doufají, ale mezitím začali sázet na šachy a koronavirus se nevyhnul ani šlechticům. Středeční Notes sepsala Barbora Němcová.

Kvůli koronaviru jsme všichni po většinu dne zavření doma. Jenže co když pro některé není domov jen pohodlným vězením, ale pastí? A karanténa obětem domácího násilí jejich past uzavřela ještě neprodyšněji. Navíc současná situace, kdy mnozí přijdou o práci nebo se jim hroutí živnost, může násilí ještě vystupňovat, upozorňuje v rozhovoru specialistka na sexuální a fyzické násilí, právnička Lucie Hrdá.

Kvůli uzavření obchodů, restaurací nebo služeb se řada podnikatelů dostala do existenční krize. Advokátní kanceláře i zoufalí podnikatelé se navzájem ujišťují, že vláda má povinnost jim ušlý zisk a škody uhradit. Jenže vznik nároku na náhradu ušlého zisku není ani trochu jistý… a stát má navíc několik dobrých důvodů podnikatelům nic z ušlého zisku neuhradit. Více v analýze Evy Romancovové. A jedním z důvodů může být i to, že nová nařízení vláda hodila jen na ministra zdravotnictví Vojtěcha. Myslím, že pro mnohé hudba lékem nebude.

„Můžete se zeptat na koronavirus, který je v naší zemi pod kontrolou. Má ho jen velmi málo lidí a lidé, kteří ho mají, se uzdravují. Všichni se uzdravují. Pokud jde o to, co děláme proti novému viru, tak myslím, že odvádíme skvělou práci,“ prohlásil americký prezident Donald Trump přesně před měsícem. Jenže i přes „skvěle odvedenou práci“ v USA potvrzených případů koronaviru rapidně přibývá a nejhůř je na tom stát New York, který se může stát „druhou Itálií“. A to nejhorší USA teprve čeká v následujících dvou měsících.

Zatímco řada podnikatelů bude možná kvůli koronavirovým opatřením muset zavřít, byznys Agrofertu jen kvete (aby ne, když vyrábí i hnojiva). Jediné obavy má holding, který premiér Andrej Babiš zaparkoval do svěřenského fondu, z nedostatku lidí, kteří zůstali doma s dětmi nebo za hranicemi. Vrásky ale může Babišovi dělat druhý pilíř jeho impéria – skupina SynBiol, kam patří především Imoba a investiční fond Hartenberg. Zavřené je totiž Čapí hnízdo (i areál se surikatami) nebo francouzská i průhonická restaurace Paloma. A obavy nejspíš Babišovi dělají i investiční fondy, kam vložil své peníze na zhodnocení. Tak třeba vláda nakonec podnikatelům přece jen pomůže…

Koronavirová opatření uzavřela i muzea nebo galerie. V online databázi Google Arts & Culture lze ale najít stovky světových kulturních institucí. Prohlédnout si tak z pohodlí domova můžete londýnské British Museum, pařížské Musée d’Orsay nebo newyorské Guggenheimovo muzeum. Česko ve virtuálních prohlídkách zatím dost pokulhává, ale i tak můžete mrknout do Národního muzea, do Národního technického muzea nebo do Musea Kampa.

Sázkaři si už kvůli koronaviru na mnoho sportovních zápasů nevsadí. Tipovat mohou pouze na ligu v Bělorusku či exotickém Burundi, v Mauretánii, Turkmenistánu, Myanmaru či Paraguayi. A tak sázkaři raději přesedlali na šachy nebo videohry. A kolik byste vsadili třeba na to, že se šéf krizového štábu Prymula stane dalším prezidentem?

Letem světem

Na sociálních sítích se stali populárními „krotitelé virů“. Hasiči v době, kdy nehasí a nedezinfikují, natočili krátká videa, kde ukázali nejen (protikoronové) vybavení, ale i své taneční vlohy. Tak který je váš favorit? Středočeští hasiči, královéhradečtí krotitelé nebo třeba ti z Prahy?

Středočeští hasiči jako krotitelé virů. Foto: HZS ScK

Koronavirus si nevybírá a postihuje chudé, bohaté, slavné, mocné i aristokraty. Zatímco druhý test vyloučil nákazu u německé kancléřky Angely Merkelové, tak nákaza koronavirem byla prokázána u britského prince Charlese.

Nebojácný prezident Miloš Zeman, který se před koronavirem zašívá už několik týdnů v Lánech, svolal další jednání svého poradního týmu a řešit budou téma jediné, téma, které vládne všem. Zeman také oznámil, že si nenechá ujít květnovou vojenskou přehlídku v Moskvě. Plány mu může zhatit jen to, že by ji Rusové zrušili kvůli… no však víte čemu.

Do karantény musí i knihy! Národní knihovna vrácené knihy separuje a po čtyřech dnech přestříká ethanolem.

Počet potvrzených případů koronaviru v Rusku za poslední den narostl o rekordních 163 případů. Alespoň těch oficiálně přiznaných. A prezident Putin bryskně nasadil nová opatření. Nejenže odložil referendum o změnách ústavy a vyhlásil na celý příští týden volno, ale avizoval i zdanění milionářů a zisků uložených v zahraničí. I Putin si výsledek referenda, které by mu prakticky zaručilo vládnutí do roku 2036, musí nějak posichrovat.

Smutná zpráva na konec. Koronavirus si v Česku vyžádal už šest obětí, dalších 1654 lidí mělo na nákazu pozitivní test. Tak snad bude líp…nebo aspoň ne hůř. Dění okolo koronaviru můžete sledovat v našem onlinu.

A co vás čeká v zítřejším tištěném vydání Enka?

– Vláda vyprázdnila krizový zákon, výrazná omezení prodloužilo ministerstvo
– Naděje podnikatelů na plošné náhrady jsou asi marné
– Chytrá karanténa je smělý krok. O jejím úspěchu rozhodne řada detailů
– Němci se bojí ztráty českých pendlerů
– Putin zdaní bohaté. Rusko zbrojí na virus
– Italští lékaři mají z dezinfekce do krve rozleptané ruce, popisuje zdravotní sestra
– Naše společnost se musí infekcí promořit, říká šéf ÚZIS Ladislav Dušek
– Galská vesnička osiřela. Kdo byl Albert Uderzo?
– Kolabuje knižní trh, distributoři píší premiéru Babišovi
– Pandemie koronaviru rozmetala kromě jiného i sportovní kalendář

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější