Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vláda se rozhodla pro jízdu na splašené epidemii. Chytrá karanténa má velká rizika

Mobil je teď vaše hlavní ochrana proti koronaviru. Váš spojenec i hlídač. Foto: Adobe Stock
Mobil je teď vaše hlavní ochrana proti koronaviru. Váš spojenec i hlídač. Foto: Adobe Stock

Vláda ohlásila novou strategii boje s koronavirem. Nazvala ji chytrou karanténou. Je to smělý a nezbytný krok, o jehož úspěchu rozhodnou dosud nevyřešené detaily. Jiná cesta není, úspěch však zaručit nelze.

„Po Velikonocích, kolem dvanáctého dubna, budeme některá opatření zmírňovat. Zároveň chceme nastartovat systém, který bude vyhledávat kontakty (lidi, kteří přišli do styku s nakaženými, pozn. red.) podstatně rychleji, abychom reprodukční číslo udrželi na příznivých hodnotách, mezi 1,2–1,3,“ řekl na úterní tiskové konferenci Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví a předseda Ústředního krizového štábu.

Reprodukční číslo udává počet osob, které se v průměru nakazí od jednoho nemocného. Je-li větší než jedna, epidemie se šíří a rozrůstá, je-li menší než jedna, zaniká.

Vláda pracuje s předpokladem, že volně se šířící Covid-19 má reprodukční číslo 2,64 (poměrně pesimistický odhad). Uzavření škol 12. března je snížilo na 1,84 a omezení volného pohybu osob, platné od 16. března, na 1,2. Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky, zdůrazňuje, že jde opravdu jen o předpoklad, který zatím nelze podložit žádným měřením.

Prymula a jeho lidé tudíž věří, že ani po zrušení nouzového stavu, omezujícího volný pohyb osob, reprodukční číslo příliš nevzroste. To vypadá jako riziko a riziko to skutečně je. Jenže

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější