Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Je to náš dluh.“ Válková chce po kauze Urválek odškodnit politické vězně za ochranný dohled

Helena Válková ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva skončí za několik dní. Kdo ji nahradí? Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Helena Válková ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva skončí za několik dní. Kdo ji nahradí? Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) navrhla vládě, aby odškodnila politické vězně minulého režimu, kterým byl uložen i ochranný dohled.

Odškodnění pro politické vězně minulého režimu, kteří se museli podrobit i takzvanému ochrannému dohledu, se na Radě vlády pro lidská práva začal řešit v polovině ledna, a to na základě podnětu advokáta Lubomíra Müllera. Ten reagoval na článek serveru Info.cz, podle nějž se Válková „podílela na šikaně disidentů“.

Nynější poslankyně hnutí ANO v roce 1979 v časopise Prokuratura publikovala o ochranném dohledu text s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který se mimo jiné podílel na justiční vraždě Milady Horákové. Válková se opakovaně bránila, že se jednalo o odborný výzkum týkající se recidivistů a že o Urválkově minulosti v té době nevěděla.

Možným odškodněním pro politické vězně, kterým byl také uložen ochranný dohled, se začala zabývat právnička a bývalá disidentka Lenka Marečková. Ta totiž dopis od advokáta Müllera – adresovaný právě Válkové – viděla na facebooku Jaroslava Hutky. „Šlo o institut, který byl stejně jako jiné typy pronásledování a věznění vůči politickým vězňům zneužíván, a to mnohdy způsobem šikanózním,“ vysvětluje Marečková pro Deník N.

Zmocněnkyně Válková ochranný dohled pro politické vězně označila za

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější