Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Odložené odvody nám nájem nezaplatí. Vláda začne po tlaku veřejnosti živnostníkům vyplácet patnáct tisíc

Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Koronavirová krize nejvíce dopadá na malé živnostníky. V lepší pozici jsou zaměstnanci, kteří v případě jakékoliv překážky v práci dostávají náhradu mzdy, i jejich zaměstnavatelé. Těm totiž na vyplácení pracovníků z většiny přispívá stát. Drobným podnikatelům bez zaměstnanců, na jejichž činnost vládní opatření proti rychlému šíření koronaviru často dopadla nejvíce a příjmy jim ze dne na den vyschly, stát nakonec bude po veřejném tlaku posílat 15 tisíc měsíčně.

„K tomu, abych přežil, musím vydělávat. To teď ale nejde,“ říká Jiří Honzů, majitel autoškoly z Kralup nad Vltavou. Právě výuka nových řidičů byla vládním nařízením výslovně zakázána, Honzů se tak nouzový stav dotkl přímo. Výuku musí přesouvat na pozdější měsíce a doufá, že studenti lekce v autoškole neodřeknou. Noví zájemci o ně zatím nejsou. Honzů proto zůstává bez příjmů, zato ale s vysokými náklady. Kromě úvěru na auto musí platit také pronájem učebny.

„V současnosti jsem v takové situaci, že budu rád, když zaplatím faktury na konci dubna. Nevím, jak na tom budu s penězi potom,“ vysvětluje Honzů, který s bývalou ženou vychovává ve střídavé péči dva syny. Úřady mu zatím nedokázaly říct

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Podpora podnikatelů

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější