Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Máme šanci pandemii uřídit, společnost se ale musí infekcí promořit, říká expert

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Foto: ČTK
Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Foto: ČTK

Koncem dubna by nakažených koronavirem v Česku mohlo být 15 tisíc. Nákazu nyní mohou mít až tři tisíce lidí, o kterých nevíme, odhaduje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Jeho prioritou je naprogramovat systém tak, aby se akutní péče nedostala pod tlak a mohla se o pacienty s nemocí Covid-19 postarat. „Máme šanci to uřídit,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

V této fázi pandemie je podle vás nesmírně těžké predikovat její vývoj. Takže jsme ještě na začátku a dat máme pořád málo?

Přesně tak, je relativně brzy. Vidíme křivku pozitivních nálezů, která jde nevyhnutelně nahoru. Denní přírůstky spíše klesají. Měříme odezvu systému na dostupnost testů – když se teď zvedne testovací kapacita, o což samozřejmě všichni usilují a je to správně, povede to k tomu, že nám přibude pozitivních pacientů.

Teď máme velmi krátkou číselnou řadu, která je ještě ovlivňovaná dostupností testovací kapacity. Dat je velmi málo, aby mohl člověk něco exaktně predikovat. Když se dívám na křivky z jednotlivých států, každá má tak divoký a jiný průběh, že nemůžeme nic ani rozumným způsobem opsat.

S jak velkou mírou nejistoty pracujete?

V tuto chvíli je velká. Jistota existuje jen v jedné jediné věci, a to, že nemoc je v populaci několik dní před námi. Máme tady skupinu jedinců, která tuto nemoc dál šíří, řada z nich naprosto nevědomě. Mají mírné, nebo dokonce žádné potíže, takže to není záměr. Nevíme, jak velká ta skupina je. A protože tuto znalost nemáme, je každá predikce velmi těžká.

Na (včerejší) tiskové konferenci jsem udělal takové statistické harakiri, protože jsem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější