Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Půlroční vazba pro aktivisty dostala Slovensko do světových médií. I policisté nám říkali, že to je moc, tvrdí propuštění Češi

Aktivisté hnutí Greenpeace na těžební věži slovenské společnosti HNB v Novákách protestovali proti těžbě uhlí. Foto: Tomáš Halász / Greenpeace
Aktivisté hnutí Greenpeace na těžební věži slovenské společnosti HNB v Novákách protestovali proti těžbě uhlí. Foto: Tomáš Halász / Greenpeace

Aktivisté Greenpeace, které okresní soud ve slovenské Prievidzi poslal na šest měsíců do vazby, jsou od včerejška na svobodě. Původně jim hrozilo, že za mřížemi zůstanou déle, než po jakou dobu věznilo aktivisty před několika lety Rusko.

V první chvíli to pro aktivisty hnutí Greenpeace, kteří protestovali na těžební věži slovenského hnědouhelného dolu firmy Hornonitrianske bane Prievidza, vypadalo bledě. Soud je na návrh okresního prokurátora poslal do vazby až na šest měsíců.

Věcně vzato to byl výjimečný krok. Dobrovolníci této mezinárodní organizace jsou zvyklí na krátká zadržení, podání vysvětlení a propuštění – to je celkem zažitý postup v řadě zemí a je to zažitou součástí „hry“, kterou s úřady a těžařskými společnostmi hrají. K výjimečnému opatření v podobě vazby přistoupilo naposledy před pěti lety putinovské Rusko, když zadrželo loď Arctic Sunrise. Příslušníci ruských bezpečnostních složek tehdy posádce zážitek okořenili i bitím.

Na Slovensku vzbudil nový případ rozruch i z jiného důvodu. V létě v jiné kauze neviděl okresní prokurátor důvod poslat do vazby Slováka, který v centru Bratislavy ukopal k smrti Filipínce, jenž se zastal obtěžovaných žen. Agresivní muž se za mříže dostal až po tlaku veřejnosti i politiků (vše o případu na webu slovenského Denníku N).

Okresní prokurátor selhal, řekl jeho nadřízený

Včera, po sedmi dnech vazby, nechal generální prokurátor Jaromír Čižnár zadržené aktivisty včetně dvou Čechů propustit. Řekl, že ve vazbě byli neprávem, že pro ni neexistoval žádný důvod a že skutek nebyl správně právně kvalifikovaný. Okresní prokurátor, který vazbu navrhl, podle něj selhal. „Pokud má pan prokurátor jiný názor než já, tak zatím bude platit můj názor,“ cituje generálního prokurátora Denník N.

„Jsme velmi rádi, že generální prokurátor uznal nesmyslnost zadržování aktivistů. Rovněž oceňujeme, že konal tak rychle a po sedmi dnech za mřížemi mohou být lidé konečně na svobodě. Zdá se, že stále jsme zemí, v níž se za ochranu životního prostředí a zdraví lidí nebude nakládat s lidmi jako se zločinci,“ uvedla ředitelka slovenské pobočky Greenpeace Ivana Kohútková.

Jeden z dvojice propuštěných Čechů, Radek Kubala, popsal pro Deník N postup slovenských policistů

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější