Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Vláda nechává pendlery na holičkách.“ Z nového českého opatření jsme v šoku, říkají německé odbory

Dělník na stavbě. Foto: Sams, Unsplash
Dělník na stavbě. Foto: Sams, Unsplash

Německé firmy v pohraničí narychlo shánějí pro české pendlery ubytování. Zareagovaly tím na nové opatření české vlády, podle kterého se pendleři museli rozhodnout, jestli se za prací v Německu na nejméně tři týdny přestěhují, nebo zda zůstanou doma a přijdou o výdělek. Německé odbory vládní nařízení ostře kritizují. Pendleři prý přijdou o plat. A kvůli karanténě v České republice nedostanou ani nemocenskou.

„Sháním teď v Německu bydlení. Do příští středy mám podnikovou dovolenou. A co bude potom, se uvidí,“ popsal Deníku N svou situaci pendler Patrik z Karlovarského kraje, který v Německu pracuje od roku 2010 jako projektant.

Firma, ve které je zaměstnaný, má k dispozici 35 bytů. „Ty jsou ale už dávno obsazené,“ vysvětluje s tím, že najít ubytování je teď velmi těžké, zvlášť v tak krátké době. „Nikdo nám nedal žádný čas si to ubytování sehnat. Nikdo. Za pouhé dva dny od zveřejnění opatření, že se hranice uzavřou, je nemožné si ho sehnat.“ Patrik živí rodinu se třemi dětmi. O budoucnost si dělá starosti.

Pendleři jako přeshraniční zaměstnanci mají v Evropské unii práva. „Ta Česko momentálně nerespektuje,“ řekla Deníku N Anna Bernstorfová z odborového svazu DGB v Sasku, která vede oddělení evropské regionální politiky. Pohraničí je podle evropské legislativy bráno jako jeden prostor. „Je to podobné, jako byste mezi Drážďany a Lipskem postavili zeď.“

Podle Bernstorfové teď reálně hrozí, že čeští pendleři nedostanou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Německo

Pracovní trh

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější