Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Místo Premier League šachy, běloruská liga a tipování, zda bude Prymula prezidentem. Sázkovky v čase koronaviru

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pandemie koronaviru rozmetala kromě jiného i sportovní kalendář. Soutěže se hrají už jen v Bělorusku či exotických státech, jako jsou Myanmar nebo Burundi. Populárními se tak stávají okrajové sporty, jako jsou třeba šachy. Příjmy sázkových kanceláří se propadají o desítky procent.

Ještě na začátku března si mohl sportovní fanoušek vybrat, zda bude sledovat jednu z elitních fotbalových soutěží, nebo přepne na hokejová play off, která se v té době rozehrála po celé Evropě. Nebo mohl dát přednost třeba i tenisovým turnajům. A kdo měl málo, mohl po nocích sledovat basketbalovou NBA, hokejovou NHL nebo další zámořské soutěže.

Jenže pandemie koronaviru celý sportovní kolotoč zastavila. Nehraje se na malých vesnicích ani na obrovských stadionech téměř po celém světě. Profesionální sport tak každým dnem přichází o peníze, které generuje ze vstupného, vysílacích práv či reklamy. O zisk tak logicky přicházejí i sázkové kanceláře, které mimochodem sportovní soutěže a kluby ve velkém sponzorují.

Výpadek příjmů pro sport navíc přichází v sudém roce, během kterého se mělo odehrát fotbalové mistrovství Evropy či letní olympiáda. Poté co Kanaďané, Britové, Norové, Poláci, Rakušané či Švýcaři prohlásili, že za současného stavu své sportovce do Japonska nevyšlou, se japonský ministr Šinzó Abe dohodl s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem, že se hry uskuteční v roce 2021.

Když k tomu všemu přičteme zrušené mistrovství světa v hokeji či Copa América (mistrovství Jižní Ameriky ve fotbale), bude letošní rok poprvé od druhé světové války bez sportovního vrcholu.

„Nesledujeme teď už až tak jednotlivé soutěže či sporty, ale sportovní kalendář jako celek. Musíme věřit, že se situaci podaří zvládnout, většinu soutěží a akcí půjde uskutečnit v náhradních termínech a naše nabídka se začne znovu plnit prestižními ligami. S tím, že velké události stihne odklad, jsme více méně smířeni už řadu týdnů, jejich uskutečnění v původních termínech si šlo jen těžko představit,“ vysvětluje Petr Šrain ze sázkové kanceláře Fortuna.

Fanouškům, nebo spíše sázkařům tak momentálně z hokejové nabídky zbývá už jen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější