Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V nouzovém stavu stoupá domácí násilí, domov se pro lidi stává pastí, varuje advokátka

„Nejvíc zneužívaných dětí je od tří do šesti let, velká část už dokonce od dvou let, a pak od 12 do 15 let,“ říká advokátka Lucie Hrdá. Foto: Kat J, Unsplash
„Nejvíc zneužívaných dětí je od tří do šesti let, velká část už dokonce od dvou let, a pak od 12 do 15 let,“ říká advokátka Lucie Hrdá. Foto: Kat J, Unsplash

Pro lidi žijící v domácnosti s násilníkem je současná situace ještě náročnější než běžný stav. „V době celonárodní karantény nemají kam odejít a ostatní si musí o to víc všímat, kdo potřebuje pomoct,“ vysvětluje specialistka na sexuální a fyzické násilí, právnička Lucie Hrdá.

Proč domácí násilí roste právě v těžkých dobách?

Protože koronavirová pandemie je pro všechny obrovská změna a změny v lidech vyvolávají stres. A stres plodí násilí, takže útoky, ať fyzické, či sexuální, se stupňují a jsou častější.

Co způsobuje, že se v přelomových situacích násilí vystupňuje?

Lidé, kteří jiným ubližují, tím ventilují svoji frustraci, a ta je v těchto týdnech vyšší. Známe to z předchozích situací – násilníkům postačí i mistrovství ve fotbale, když prohrává jejich tým. Viktimologové při sportovních šampionátech zaznamenávají nárůst hlášeného domácího násilí pravidelně.

Analýzou případů pak zjišťují, že někteří sázející muži bývají deprimovaní z proher a vybíjejí si vztek doma. Když tohle s některými dělají prohrané sázky, co teprve nařízená karanténa, hroutící se živnosti a rodina doma?

Změna je to pro všechny, přesto většina lidí druhé nebije.

Přesně. Ani vyhrocená situace, jako je ta nynější, nezbavuje násilníky viny. V téhle situaci jsme všichni a nikomu to nedává právo násilí uplatňovat.

Kam se obrátit o pomoc

Je více útoků na členy rodiny něco, s čím tedy máme počítat?

To bylo jasné od první chvíle, kdy vláda rozhodla, že lidé musí zůstat doma. Domov je pro oběti násilí a zneužívání pastí

Covid-19

Odemčeno o koronaviru

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější