Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Umění virtuálně se dojmout uměním. Nabídka galerií v čase izolace

I v Galerii Rudolfinum je prázdno. Obrazy zde visí, ale návštěvníci chybějí. Foto: Galerie Rudolfinum
I v Galerii Rudolfinum je prázdno. Obrazy zde visí, ale návštěvníci chybějí. Foto: Galerie Rudolfinum

Pro umělce, galeristu či kurátora není nic smutnějšího než to, že výstavu musí zavřít. Když se zavíraly z politických důvodů v minulé éře, získali aktéři punc hrdiny. V těchto krizových dnech si pracovníci v kultuře připadají opravdu zoufale zbyteční, tak se alespoň snaží nahradit své běžné aktivity virtuálním způsobem. Zatímco se pro rozptýlení lidí zpřístupňují filmy, performance i koncerty, na výtvarné scéně se do virtuální galerie podíváme jen ve světě. A to je dobře, protože nikdo netuší, kdy se tam dostaneme skutečně.

Databáze Google Arts & Culture začala vznikat už před devíti lety a stále se rozrůstá. Z českých institucí jsou zapojeny pouze čtyři. Přinášíme stručný přehled, co lze jejím prostřednictvím vidět, pro všechny, kteří by se za jiných okolností uměním nezabývali, i pro ty, kterým nyní umění schází.

Google Arts & Culture se spojil s 2500 galeriemi a muzei po celém světě a nabízí na svém webu nejrůznější virtuální prohlídky. Divák si hledá podle témat, institucí či médií, ve většině případů jde o statické obrázky, které umožňují udělat si představu o různých sbírkách, ale i o street view procházky. Stránky slouží turistům, nikoli badatelům, takže pro relaxaci a lehké vzdělávání jsou ideální. Můžeme tam objevit i úsměvné momenty: například složka „umělci“ je řazena abecedně podle křestních jmen; v oddílu současných umělců se pak třeba vedle Karla Lagerfelda objeví náš sklář Stanislav Libenský. Ale některé sbírky mají excelentní prezentaci. (Pro využití si možná budete muset stáhnout nabídnutou aplikaci.)

Se street view po galerii

Například londýnské British Museum

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výtvarné umění

Kultura, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější