Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Zuřící Trumpova pandemie“, nebo harmonie lidstva pod vedením Číny? Hlas Pekingu umí obojí

Obviňování armády USA i „sdílený osud lidstva“ na Twitteru Čao Li-ťiena. Nový mluvčí čínské diplomacie má na Twitteru velký dosah, sleduje ho skoro půl milionu uživatelů. Foto: repro Twitter
Obviňování armády USA i „sdílený osud lidstva“ na Twitteru Čao Li-ťiena. Nový mluvčí čínské diplomacie má na Twitteru velký dosah, sleduje ho skoro půl milionu uživatelů. Foto: repro Twitter

Rozhovor čínského velvyslance v USA Cchuej Tchien-kchaje vyvolal na čínském internetu bouři. Ambasador Cchuej prohlásil konspirace o původu koronaviru za „šílenosti“ a obviňování Komunistické strany Číny za „překrucování faktů“. Z Cchuejových slov je virální hit, který se točí kolem oslavovaného i zatracovaného mluvčího čínské diplomacie Čao Li-ťiena. A Američané prý mají otestovat svých 369 vojáků, kteří loni byli ve Wu-chanu.

„Kde je pacient nula v USA? Kolik lidí je nakažených? Jaká jsou jména nemocnic? Mohla to být armáda USA, kdo epidemii zavlekl do Wu-chanu. Buďte transparentní! Odtajněte svá data! USA nám dluží vysvětlení!“

To napsal na Twitter 12. března mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien. Čao je ve své nynější funkci nováčkem, ale ve skutečnosti za čínskou diplomacii mluví už hodně dlouho. A dělá to právě prostřednictvím Twitteru.

Twitter je v Čínské lidové republice oficiálně blokovaný, Číňané mají vlastní mikroblogové sítě Weibo. Ale kdo na Twitter opravdu chce, ten se na něj s trochou vědomostí dostane. Anebo pro něj, jako pro řadu úředních míst v Číně, platí výjimka.

Čao Li-ťien je tím posledním, koho by blokáda Twitteru zastavila. Účet si založil už před deseti lety a šikovně ho plnil hlavně během svého působení v Pákistánu, kde byl po velvyslanci dvojkou na tamní ambasádě ČLR. Když Čaa loni povolali za povýšením do Pekingu, svůj veleúspěšný Twitter si vzal s sebou. Momentálně na něm má skoro půl milionu sledujících.

Což znamená, že jakmile tam něco prohlásí, má to dopad. Přesně jako jeho tweet z 12. března. A jeho prostřednictvím „stvrzení“ konspirační teorie, že pandemii Covid-19 má na svědomí armáda Spojených států, která prý koronavirus – třeba i nevědomky – rozšířila ve Wu-chanu.

Zmíněný Čaův tweet má přes 15 tisíc lajků a 7600 sdílení, ale zdaleka nebyl první, kde se tato konspirační teorie objevila. Pro vládu USA (kde se pro změnu šířila zvěst, že virus pochází z wuchanského institutu virologie) ale zjevně byl poslední kapkou.

Někdo říká šílenosti, jiný překrucuje fakta

V pátek 13. března, den po Čao Li-ťienově sugestivním tweetu, si vláda ve Washingtonu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější