Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prodávali náhradní díly na auta, teď státu shání respirátory. České firmy se přetahují s Italy i Američany

Ilustrační foto: ČTK
Ilustrační foto: ČTK

Až tři miliardy korun vynaloží stát v následujících týdnech na nákup roušek, respirátorů a dalšího ochranného materiálu. Ten se do Česka kromě ministerstev a tradičních distributorů snaží dostat také firmy, které chtějí využít svých dlouholetých kontaktů v Číně. Smlouvy tak státní organizace uzavírají se společnostmi, které se zdravotnickým materiálem nikdy neobchodovaly.

„Když jsem viděl, že se roušky v Česku prodávají třikrát dráž než dřív, rozhodli jsme se, že se pokusíme zapojit naše kontakty,“ vysvětluje podnikatel Filip Šebák. Jeho společnost M-Style distributor prodává náhradní díly na motocykly. Roušky ani respirátory společnost v nabídce nikdy neměla, má ale kontakty v Číně. „Ve stejné čtvrti, kde vyrábíme díly na motorky, je i továrna na respirátory. Mohli jsme do ní tedy vyslat našeho člověka,“ říká Šebák.

S nabídkou respirátorů se obrátil především na domovy důchodců nebo nemocnice, objednávku za 180 tisíc korun na tisíc roušek a tisíc respirátorů s ním ale uzavřela také pražská městská policie. První tisíce respirátorů by podle Šebáka měly mířit do Česka, i když se vyjednávání v posledních měsících významně komplikuje. „V továrně je nutné hned složit peníze. Kdo tak udělá, respirátory dostane. V posledních dnech ale všechny přeplatili Španělé a Italové, kteří zásoby téměř vykoupili,“ dodává Šebák.

Svých kontaktů v Číně využil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější