Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemětřesení na knižním trhu. Euromedia Group chce kvůli krizi zastavit veškeré platby

Palác knih Luxor na Václavském náměstí, když byl ještě otevřený. Foto: Jiří Matějíček
Palác knih Luxor na Václavském náměstí, když byl ještě otevřený. Foto: Jiří Matějíček

Největší český distributor knih Euromedia Group oznámil, že kvůli krizi způsobené pandemií koronaviru zastavuje veškeré platby třetím stranám. Své prohlášení několik dní nato mírnil. Nakladatelé a knihkupci se přesto bojí o svou existenci. Nejmenší z nich zakládají vlastní platformu, aby se do budoucna bez velkých hráčů obešli.

Informaci o tom, že největší hráč na českém knižním trhu pozastavuje veškeré platby třetím osobám, dostali nakladatelé a knihkupci už před týdnem. „Euromedia Group, jakožto velkoobchodní dodavatel do celého trhu, zaznamenala v minulých dvou týdnech dramatické výpadky příchozích úhrad od odběratelů a i ve stávajícím týdnu je tento příliv hotovosti de facto nulový,“ vysvětluje razantní krok v oficiálním dopise finanční ředitelka sítě knihkupectví Neoluxor Michaela Indrová.

Celostátní síť knihkupectví Neoluxor, která spadají do skupiny Euromedia Group (dále Euromedia), se pro zákazníky v reakci na nařízení vlády o mimořádných opatřeních ze 14. března uzavřela. Společnost už tři dny po zavření knihkupectví vyhodnotila, že to na ni bude mít fatální dopady, a podle Indrové bude potřebovat použít veškeré prostředky na zaplacení svých zaměstnanců. Podle dat Euromedie jde o celkové ztráty ve výši přes 32 milionů měsíčně.

Mezi nakladateli a knihkupci se na sociálních sítích obratem zvedla vlna nevole. Euromedia proto koncem minulého týdne své prohlášení mírnila. Ředitel společnosti Lukáš Novák slíbil, že „budeme své závazky vůči Vám a Vašim firmám v rámci možností aktivně řešit, a to bez velkých odkladů“.

Knižní trh přesto zůstává v napětí. „Obsahově se tam nic moc nemění. Působí to na mě tak, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Ekonomika, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější