Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Tchajwanci obvinění z podvodů utekli z Česka. Hrozilo jim vydání do Číny a přísný žalář

České soudy uvěřily, že proces s Tchajwanci v Číně bude férový. Foto: Adobe Stock
České soudy uvěřily, že proces s Tchajwanci v Číně bude férový. Foto: Adobe Stock

Osm Tchajwanců zatčených v Praze za podvody uprchlo po propuštění z vazby raději zpět do vlasti, než aby riskovali vydání do Číny. Česká justice vydání chtěla umožnit, i když v minulosti obdobné žádosti Pekingu odmítala. A to i přesto, že Tchajwancům v zemi mohl hrozit trest smrti a nelidské zacházení.

Českou justici už od předminulého roku zaměstnával extrémně citlivý případ, který bedlivě sledovaly Čína i Tchaj-wan. Soudy rozhodovaly, zda vydat osm Tchajwanců. Ti údajně v Praze založili gang, který postupně vylákal ze tří Číňanek žijících v Austrálii v přepočtu přes 60 milionů korun. O jejich vydání krátce po zatčení zažádal Peking, který považuje autonomní Tchaj-wan za svou součást, ale fakticky nad demokratickou zemí nemá žádnou kontrolu.

Po vydání do Číny by Tchajwancům hrozily vysoké tresty. Organizace jako Amnesty International‎ navíc pravidelně upozorňují na porušování lidských práv v čínských žalářích. Jedinou garancí, že mužům nebude udělen trest smrti, rovněž bylo slovo čínské komunistické strany.

Po měsících vazby nicméně první a druhá instance českých soudů rozhodly, že Česko Tchajwance vydat může a garance z Číny jsou dostatečné. Na tahu tak měla být ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO), která ale rozhodnout nestihla.

Mužů se totiž zastal Ústavní soud, který jim v prosinci zrušil mnohaměsíční vazbu. Dal jim tak vyšší míru právní jistoty, že je zatím Česko do Číny nevydá. Tchajwanci ale podle informací Deníku N

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější