Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Za hranice nikdy více! Aneb jak vyplašit koronavirus i lidi

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Roman Prymula. Foto: ČTK
Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Roman Prymula. Foto: ČTK

Glosa Evy Mošpanové: V duchu nejlepší cimrmanovské tradice se česká vláda rozhodla koronavirus zmást neustále se měnící situací na bojišti. V zemi, kde podle svědectví zdravotníků pořád není dost ochranných pomůcek ani testů, se musí holt bojovat, jak se dá. Je ale důležité, abychom v zápalu bojového chaosu nepřišli o věci, které by nás mohly mrzet.

Nějaký ten chaos je v čase krize pochopitelný. Je těžké připravit se na to, že země s plnou zaměstnaností a rostoucí ekonomikou bude muset v průběhu několika málo dnů zatáhnout ruční brzdu. Bylo by ideální takové situace předvídat a pořádně se na ně připravit, nežijeme ale v ideálním světě. Politiky tak v těchto dnech definuje spíš než schopnost předvídat schopnost reagovat na nastalou situaci.

Z tohoto pohledu není třeba třetí změna časů, ve kterých mohou do obchodů jen senioři, krátce za sebou ideální a nejspíš jí šlo snadno předejít. Také to ale není konec světa. Zmást důchodce i koronavirus natolik, aby se raději nikam nehnuli, je sice neobvyklá taktika, ale v těžkých časech si člověk nemůže vybírat. Podstatné je, že máme všichni stejný cíl – ochránit slabší a vrátit se k životu, jak jsme ho znali ještě před pár týdny.

Tedy, ještě do neděle vypadalo, že ho máme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Glosa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější