Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stádní imunita je nesmysl. Přeju si, aby mi neumřel nikdo z personálu, říká český lékař na JIP v Manchesteru

Koronavirus – chraňte sebe i ostatní. Informace o opatřeních v Británii v aplikaci. Foto: helloimnik, Unsplash
Koronavirus – chraňte sebe i ostatní. Informace o opatřeních v Británii v aplikaci. Foto: helloimnik, Unsplash

MUDr. Jaroslav Cerman se intenzivní péči věnuje od roku 1992. Teď se v britském Manchesteru spolu s manželkou Melánií, hematoložkou a rovněž specialistkou na intenzivní péči, připravují na útok koronaviru. Vlastně už v boji jsou: na JIP doktora Cermana už neleží nikdo, kdo by neměl Covid-19.

Původně se zdálo, že Velká Británie půjde v boji s Covid-19 svou vlastní, britskou cestou. Vláda vedená premiérem Borisem Johnsonem vsadila na kolektivní imunitu. Postupně ale původní opatření přehodnotila, jenže ta poslední, včerejší přicházejí se značným zpožděním za pevninskou Evropou. Podle odborníků přišlo vyhlášení britské karantény pozdě.

Každý z evropských států zvolil jiný přístup k boji s koronavirem. Můžete srovnat ten český s britským?

Až do poloviny minulého týdne běželo v Británii všechno normálně. Britská vláda se zpočátku omezila na doporučení kýchat do kapesníku, starým lidem radila necestovat zaoceánskými výletními loděmi. Pak přišla s nesmyslem nazvaným stádní imunita. Jenže musela rychle otočit.

Teď už jsou zavřené školy i hospody, lidí na ulicích je méně, v obchodech jsou prázdné regály, chybějí brambory i toaletní papír, rýže a mouka. Protože jsme se narodil v Československou dost dlouho před revolucí, nemohu se neusmívat, když to pozoruji.

U vás toaletní papír, u nás roušky…

Tak roušky, to je asi největší rozdíl, mám-li srovnávat s Českou republikou. Tady to není vůbec žádné téma. Kromě zdravotníků, kteří se přímo s koronavirem potýkají, o nich nikdo nemluví, nikdo je nenosí a mimo vyhrazená pracoviště v nemocnicích jsem v roušce nikoho nepotkal, ani ve zdravotnickém zařízení, ani na ulici.

Oba jsou lékaři, oba se specializují na intenzivní péči. Jaroslav a Melánie Cermanovi působí od roku 2015 ve Velké Británii. Foto: archiv Jaroslava Cermana

Když si moje žena, která se stará o lidi se sníženou imunitou, roušku před dvěma dny koupila a na svém oddělení nasadila,

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Kateřina Kňapová vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější