Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pomáhá na koronavirus marihuana? Petr Koubský odpovídá na otázky z Instagramu

JIP, kde pracuje MUDr. Cerman, už „obsluhuje“ pouze pacienty, které napadl koronavirus. Zdroj: NIAID-RML
JIP, kde pracuje MUDr. Cerman, už „obsluhuje“ pouze pacienty, které napadl koronavirus. Zdroj: NIAID-RML

V souvislosti s nákazou koronavirem se množí více otázek než odpovědí. Proto jsme se vás na Instagramu zeptali, zda vám něco není jasné. Odpovídá editor vědecké rubriky Petr Koubský.

Jakým způsobem se zvýší obranyschopnost vyléčených?

Každá viróza oslabí organismus. Pravidla jsou stejná jako vždy: opatrně se zvyšováním fyzické zátěže, zdravá strava se spoustou vitaminů, nepijte alkohol, nekuřte alespoň několik měsíců, a pokud to zvládnete, raději nikdy (protože po Covid-19 můžete mít poškozené plíce). A především: radujte se, že to máte za sebou.

Proč všechny tyto viry pocházejí z Číny?

Všechny ne, například virové onemocnění MERS bylo poprvé zaznamenáno na Středním východě, ebola a virus Marburg mají původ v Africe. Čína je specifická velkou hustotou osídlení a poměrně často se tam nedodržují hygienická pravidla při chovu zvířat (a odchytu divoce žijících), což je důležitý faktor, protože „nové“ viry se dostanou mezi lidi obvykle tím, že se nakazíme od zvířat.

Co se děje, když je někdo nakažený, má zůstat v karanténě a je sám? Bude mi někdo nosit jídlo?

O donášku jídla se stát nepostará, musíte si ji dojednat sami. Jestli vám nemá kdo nakoupit (a nechat nákup za dveřmi, jinak byste oba porušili pravidla karantény), pořád ještě můžete využít doručovacích služeb jako Rohlík, Košík apod. Dodávají i zákazníkům v karanténě, jen je potřeba je na to předem upozornit. Tam, kde taková služba není k dispozici, je bohužel dobrá rada drahá – nezbývá než se dohodnout s někým v okolí.

Jaké je riziko opakované nákazy?

Prozatím nejlepší odpověď, jakou odborníci nabízejí, zní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější