Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Bude to náročné.“ Nemocnice se chystají na nápor, sčítají ventilátory a vyškolené sestry

Fakultní nemocnice v Motole má nově k dispozici oddělení s dvaceti lůžky s plicní ventilací pro pacienty nakažené koronavirem v nejtěžším stavu (na snímku z 22. března 2020). Foto: ČTK
Fakultní nemocnice v Motole má nově k dispozici oddělení s dvaceti lůžky s plicní ventilací pro pacienty nakažené koronavirem v nejtěžším stavu (na snímku z 22. března 2020). Foto: ČTK

Nemocnice v Česku se připravují na nával těžkých případů pacientů s koronavirem. Vyčleňují speciální oddělení, zařizují lůžka s plicními ventilacemi a snaží se rychle školit sestry z jiných provozů. Zatím potřebuje péči v nemocnicích jen zhruba desetina všech nakažených. Na konci dubna by ale podle odhadů Ústavu zdravotnických informací a statistiky mělo být v Česku celkem 15 tisíc lidí s potvrzenou nákazou nebo těch, kteří nemoc už prodělali. Budou nemocnice schopné zvládnout nápor pacientů, pokud by se jejich počty výrazně zvýšily?

Všechny nemocnice dostaly minulý týden jasný úkol: zařídit speciální lůžka pro příjem komplikovaných pacientů s Covid-19. Podle šéfa České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimíra Černého je těchto lůžek u nás zatím dostatek.

„Na odděleních intenzivní péče je asi 4450 lůžek intenzivní péče, plicních ventilací je na nich 2080. Jejich kapacita je využitá asi na 63 procent,“ řekl Černý s tím, že kapacita lůžek je u nás v poměru k počtu obyvatel vyšší než například v Německu.

Dnes potřebuje intenzivní péči zhruba pětina hospitalizovaných pacientů nakažených koronavirem. Kdyby se ale výrazně zvýšil počet nemocných, kteří potřebují plicní ventilaci, nemocnice by stály před nelehkým úkolem. Kam s nemocnými, kteří tyto přístroje už dnes potřebují kvůli jinému onemocnění?

Umělou plicní ventilaci, která dodává plicím kyslík a odvádí oxid uhličitý, totiž využívají například pacienti po rozsáhlých úrazech, komplikovaných operacích nebo chronicky nemocní, kterým selhávají plíce. A těch jsou dnes různě po republice desítky až stovky.

„Někteří pacienti s koronavirem potřebují být na intenzivní péči až tři týdny. Což je výrazně delší doba než u mnohých jiných pacientů. Mezitím se ale do nemocnice dostávají další těžké případy, které také potřebují plicní ventilaci, což zdravotní systém výrazně komplikuje,“ upozorňuje Martin Balík z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Problém potvrzují také některé sestry z nemocnic. „Na našem oddělení je momentálně obsazeno všech šest lůžek s plicní ventilací. Vůbec nevíme, co by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější