Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koronavirus a budoucnost lidstva. Harari píše o dvou největších dilematech

„Půjdeme cestou nejednotnosti, nebo se vydáme na cestu globální solidarity?“ ptá se ve své eseji Harari. Foto: Gabriel Kuchta, DeníkN
„Půjdeme cestou nejednotnosti, nebo se vydáme na cestu globální solidarity?“ ptá se ve své eseji Harari. Foto: Gabriel Kuchta, DeníkN

Musíme pohotově rozhodovat o věcech, které bychom normálně řešili roky, říká izraelský historik Yuval Noah Harari.

Bouřka se přežene, ale rozhodnutí, která uděláme, změní naše životy na celé roky, napsal izraelský historik Yuval Noah Harari ve své eseji pro Financial Times. Jeho knihy Sapiens či Homo Deus a 21 lekcí pro 21. století se staly bestsellery na celém světě. Izraelský historik v nich rozebírá pokrok lidstva a zamýšlí se nad jeho budoucností. Nyní přemýšlí nad tím, jak nás současná krize ovlivní na dlouhá léta dopředu.

I on se zařadil mezi světové intelektuály, kteří považují pandemii onemocnění Covid-19 za největší krizi naší generace. Předpovídá, že rozhodnutí, která udělají lidé a vlády v nejbližších týdnech, ovlivní náš svět na nejbližší roky. A nemá na mysli jen zdravotnický systém, ale i politiku, ekonomiku či kulturu.

„Musíme jednat rychle a rozhodně,“ píše profesor historie z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. Při rozhodování bychom kromě akutních potíží měli zvážit i to, v jakém světě chceme žít, až se dostaneme z nejhoršího. „Většina z nás přežije, ale budeme obývat už jiný svět,“ předpovídá Harari. Proč si to myslí?

Jako pokusní králíci

V době krize se z nás totiž stali jacísi pokusní králíci. A rozhodnutí, která by se přijímala i v průběhu několika let, se nyní dějí v hodinových intervalech.

Ke slovu se dostávají ne zcela hotové a odzkoušené technologie, které mohou mít

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější