Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z Ostravy mezi sto inspirativních žen světa. Vzali nám vše, říká nedobrovolně sterilizovaná žena

Elena Gorolová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Elena Gorolová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Její jméno má své místo na stránkách britské BBC vedle světoznámé latinskoamerické spisovatelky Isabel Allendové nebo někdejší americké „první dcery“ Chelsey Clintonové. Elena Gorolová vede mnohem méně nápadný život. Už dvě dekády se z Ostravy snaží domoci spravedlnosti pro sebe a pro další ženy, kterým lékaři vzali možnost mít děti.

Je září roku 1990 a Eleně Gorolové se má co nevidět narodit druhé dítě. Jednadvacetiletá žena má za sebou už jeden císařský řez, poctivě proto dochází do poradny pro rizikové těhotenství. „Neměl by být žádný problém,“ říká lékařka v poradně a slibuje klidný porod.

Mýlí se.

Koncem měsíce Elena začíná krvácet. V porodnici jí narychlo propichují plodovou vodu, ale pupeční šňůra se nechová tak, jak by měla, a okolo Elenina lůžka se shromažďuje čím dál více zdravotníků. Mluví přes sebe, podávají si nástroje a injekce a kdosi jí pod nos strčí dva papíry.

Na jednom má uvést jméno dítěte. Při druhém říkají slovo sterilizace. Elena mu nerozumí, porodní bolesti a strach o dítě, které lékaři právě zachraňují, jí ale nedávají prostor ptát se a nikdo nic nevysvětluje. Podepíše a kolečka nemocničního lůžka se rozjedou z porodního na operační sál. Pak začne zabírat anestetikum a vše se rozplyne. Nic o tom, co se děje na sále, neví.

Co vlastně podepsala, se Elena dozví až na druhý den ráno od primáře. „Už nebudete mít děti,“ říká lékař. Její manžel po té zprávě křičí tak moc, až mu zdravotníci hrozí policií. Elena

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pozitivní zprávy

Romové

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější