Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obrazem: Křída na tabuli, blesková noční práce armády a obr plný krabic s pomůckami

Přílet ukrajinského letounu Antonov An-124 s ochrannými pomůckami na letiště v Pardubicích. Foto: Armáda ČR
Přílet ukrajinského letounu Antonov An-124 s ochrannými pomůckami na letiště v Pardubicích. Foto: Armáda ČR

V noci na neděli přistál na pardubickém letišti nákladní letoun Antonov An-124 s více než sto tunami ochranných pomůcek, které Česko pro boj s koronavirovou pandemií zakoupilo v Číně. Přinášíme fotogalerii z toho, jak se na přílet letounu chystala česká armáda a jak celá noční vykládka vypadala.

Pohled, na který se v Česku čekalo několik dní, se na pardubickém letišti nabídl kolem půlnoci na neděli: druhé největší letadlo na světě (větší už je jen An-225 vyrobený v jediném exempláři) odklopilo svou příď a dalo nahlédnout na stotunový náklad ochranných pomůcek.

Přílet ukrajinského letounu Antonov An-124 s ochrannými pomůckami na letiště v Pardubicích. Foto: Armáda ČR

Než se to stalo, bylo toho třeba hodně zařídit – třeba to, aby Česko vůbec získalo přístup k tomuto letadlu, které provozují ukrajinské aerolinky a o které je velký zájem. Pozadí onoho domlouvání včetně toho, jak se určuje, kudy letoun poletí, jsme popsali zde.

Nakládání beden s materiálem do ukrajinského letounu Antonov An-124 v Číně. Foto: Armáda ČR

Čína prodala Česku zdravotnické pomůcky, které měly původně vedle antonovu do Česka dopravit letouny české společnosti Smartwings. Ty ale Číňané nevpustili do země, místo toho vyslali svá letadla. Armádou pronajatý antonov, sdílený státy NATO v rámci programu strategické letecké přepravy, ale přes Černé moře, Kavkaz a středoasijské republiky dorazil v pořádku.

Příprava na přílet více než sto tunami naloženého ukrajinského letounu Antonov An-124. Foto: Armáda ČR

Pro armádu není práce s obrovským letadlem, které naložilo v čínském Šen-čenu 106 tun respirátorů, roušek a dalších pomůcek, úplnou novinkou. Ale na letišti v Pardubicích bude muset v noci vše jít hladce – a k plánování se využívají osvědčené metody. Včetně určení, kde budou stát VIP návštěvníci. Ani tento let si totiž nenechali ujít premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček, kteří vedle boje s koronavirem vedou také bitvu o svůj mediální obraz. Jejich fotografie v této galerii nenajdete.

Příprava na přílet více než sto tunami naloženého ukrajinského letounu Antonov An-124. Foto: Armáda ČR

Armádní logistika

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější