Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Virolog: Čeká nás pendlování mezi karanténou a běžným životem. Než přijde vakcína

„Nový kmen je rychlý, ale není zabiják,“ říká virolog Pavel Plevka, který vede vlastní tým na CEITEC Masarykovy univerzity. Foto: Martin Polák
„Nový kmen je rychlý, ale není zabiják,“ říká virolog Pavel Plevka, který vede vlastní tým na CEITEC Masarykovy univerzity. Foto: Martin Polák

Jak se chová koronavirus, co proti němu zabírá a co nás v příštích týdnech a měsících kvůli němu čeká, rozebírá v rozhovoru pro Deník N přední český virolog Pavel Plevka.

V posledních dnech často zaznívá, že jsme ve válce s virem. A jedno z válečných pravidel říká, že jestliže chceme nepřítele porazit, musíme ho co nejlépe poznat.

Taky máme ovšem poznat sami sebe.

Pravda, to se ve vypjatých situacích také ukazuje. Ale z pohledu virologa: co proti nám stojí za protivníka?

Přestože tento virus vědci extrémně intenzivně studují, je známý asi jen tři měsíce. Většina poznatků, které o něm víme, je založena na předchozích studiích virů SARS a MERS. Z toho odvozujeme, jaká je struktura viru, i to, jak probíhá infekce v buňce. Virus samotný má RNA genom, který je docela dlouhý.

To znamená, že jeho genetickou informaci nenese DNA (deoxyribonukleová kyselina), tak jako třeba u člověka, ale RNA, ribonukleová kyselina.

Ano. Díky této formě genomu koronavirus mutuje rychleji než DNA viry. Což se může ukázat jako problém při použití léčiv, protože se velmi rychle objeví varianty viru, které budou léčivu odolávat. To je garantované. Nicméně RNA genom je i výhoda.

A proč?

Některá léčiva proti viru mohou působit velice dobře. Ona totiž mohou fungovat tak, že zvýší rychlost mutací a koronavirus pak nebude schopen vytvořit životaschopné potomstvo. To je strategie, jak nejnadějnější současné experimentální léky virus napadají.

Že ho v podstatě přemutují?

Ano, zvýší nad kritickou úroveň množství mutací a všechny dceřiné viry jsou tak poškozené, že se nedokážou dál rozmnožovat.

Pytlík s genetickou informací

Pojďme se na virus podívat ještě blíž. Podobu koronaviru zvaného SARS-CoV-2 už důvěrně známe z různých vyobrazení v médiích: je to malá kulička s ostny, které připomínají sluneční záři – koronu, od toho název koronavirus. Je obalený bílkovinou a nese genetickou informaci…

Trošku bych to upravil. Ten virus je spíš takový pytlík. Jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější