Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Český chirurg v Bavorsku: Přitvrzení bylo nutné. Část Němců nebere vážně, co se děje

Sanitka v bavorském Lindau. Foto: Harry Dona, Unsplash
Sanitka v bavorském Lindau. Foto: Harry Dona, Unsplash

Petr Steinochr je český chirurg, který pracuje na vedoucí pozici v okresní nemocnici v bavorském Schwandorfu, asi třicetitisícovém městě, jehož rozlehlá spádová oblast ale sahá až k českým hranicím.

Jaká je ve vaší nemocnici situace? Jaká už byla přijata opatření?

Mimořádná opatření jsou v nemocnici v platnosti už dva týdny. Každý den se k nim konají porady. Poslední týden už jsou zrušené plánované operace. Všichni pacienti teď přicházejí přes jediný vchod, centrální příjem, a pokud je u nich podezření na infekci horních dýchacích cest, jsou přesměrováni do jiné části nemocnice než ostatní.

Jsou jasně stanovené instrukce, jak se k takovému pacientovi chovat při dodržování hygienických opatření včetně roušek, rukavic a dezinfekce. V nemocnici je připravené oddělení, na které jsou tito lidé přijímáni, než se zjistí, jestli jsou pozitivní, nebo negativní.

I zaměstnanci teď přicházejí přes jediný, kontrolovaný vchod.

Jsou povolené návštěvy?

Ano, ale platí tu – teprve asi tři dny – omezující „pravidlo jedné“, to znamená jeden návštěvník jednou denně na jednu hodinu.

Kolik máte v nemocnici pacientů s koronavirem?

Tři, u kterých byly testy pozitivní, a dva, u nichž je podezření, že budou pozitivní také (rozhovor jsme vedli včera večer, pozn. red.). Zatím se tedy nic moc neděje, ale kdyby bylo potřeba, jsou připravené další kapacity.

MUDr. Petr Steinochr, chirurg v nemocnici v bavorském Schwandorfu. Foto: archiv P. Steinochra

Jaký je to nárůst případů oproti dřívějšku?

První případ jsme měli teprve předevčírem (ve středu, pozn. red.). Jsme teprve na začátku něčeho, co nikdo nedokáže odhadnout. Ale připravujeme se intenzivně každý den.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Německo

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější