Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nakazit se může až půl milionu Slováků, odhadl analytik v modelu. „Lepší být pesimista než skončit jako Itálie“

Analytik Martin Smatana. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Analytik Martin Smatana. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Vystudoval Oxford, vede slovenský Institut zdravotní politiky a před několika dny jeho tým publikoval model, jak by na Slovensku mohl vypadat vývoj onemocnění Covid-19. Jeho zprávu, že se může nakazit až půl milionu Slováků, mnozí považují za příliš katastrofickou. Podle analytika Martina Smatany je ale lepší být pesimističtější a připravený.

Před několika dny zveřejnil váš institut model vývoje nemoci Covid-19 podle toho, jaká opatření se v zemi přijmou. V Česku takový model zatím veřejný není. Jak vznikla myšlenka na jeho vytvoření?

Vychází to z náplně práce Institutu zdravotní politiky s tím, že jsme byli i veřejně vyzváni slovenskou vědeckou špičkou, abychom model udělali. Je naší úlohou dělat takovéhle podpůrné strategické dokumenty.

Naším cílem bylo vysledovat, kde je hranice naší kapacity zvládnout pacienty, a říct, kolik máme dní a kolik bude potřeba postelí a ventilátorů. Řekli jsme si: je pondělí 16. března, pojďme si zahrát na to, že bychom měli současné šíření viru, ale žádná opatření – to byla jedna křivka. Další, pokud jsou už některá opatření v praxi, a další se současnými opatřeními.

To nám potvrdilo, že je dobře, že jsme přišli s novými opatřeními – podařilo se nám trochu vyrovnat křivku. Pořád je ale ve vrcholu, který přijde, násobně větší, než jsou naše kapacity. Proto víme, že se teď musíme soustředit na zvýšené testování, aby se pořád nosily roušky, lidé dbali na hygienu, a to nám koupilo čas.

Problém takových modelů je, že často nereflektují změny v chování lidí. Ti by se během neřízené nákazy nejspíš sami začali po čase chovat jinak a více se chránili nebo ze strachu méně vycházeli ven. Dá se do modelu převést takové chování nebo třeba nošení roušek?

Dá. Celý model vychází z

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější