Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak pomáhat a neublížit. Rady pro lidi, kteří v době epidemie pečují o seniory

Starším lidem často telefonujte, aby neupadli do depresí. Ilustrační foto: Unsplash, JD Mason
Starším lidem často telefonujte, aby neupadli do depresí. Ilustrační foto: Unsplash, JD Mason

Vláda sice přikázala omezit kontakt s ostatními lidmi, v některých případech to ale nejde. Zvlášť když pomáháte starším lidem s nákupem nebo jiným zařizováním. Pokud už musíte být s někým v kontaktu, platí pravidlo: dezinfikujte, dezinfikujte, dezinfikujte a noste roušku.

Koronavirus nejvíc ohrožuje seniory, kteří právě v těchto dnech žádají o pomoc rodinu i sousedy. Nejčastěji potřebují dojít nakoupit potraviny nebo léky, výjimečně dopravit k lékaři, na poštu nebo vyřídit venku jiné nezbytnosti.

Odborníci se shodují, že dobrovolníci by se staršími lidmi pokud možno vůbec neměli přicházet do kontaktu. Nákupy můžou nechávat za dveřmi a komunikovat jen po telefonu. Omezí se tak riziko nákazy. Jsou ale situace, kdy toto pravidlo dodržet nejde.

„Základem všeho je chránit sebe. Říká se, že moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě. Když chtějí dobrovolníci pomáhat, musí být vybaveni,“ upozorňuje Miroslava Jirůtková z Českého červeného kříže, který v posledních dnech organizuje dobrovolnou pomoc všem potřebným. Potvrzuje, že nejvíc žádostí teď mají od seniorů, jen ojediněle přicházejí požadavky od jiné skupiny.

Jako základ si připravte

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější