Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Trump dráždí: „Čínský virus“ podle vzoru „španělská chřipka“. Ta ale ve Španělsku nezačala

Donald Trump přezdívá Bernieho Sanderse „Šílený Bernie“, v originále „Crazy Bernie“. Foto: Gage Skidmore, Flickr
Donald Trump přezdívá Bernieho Sanderse „Šílený Bernie“, v originále „Crazy Bernie“. Foto: Gage Skidmore, Flickr

V USA se objevují první případy xenofobních útoků na Asiaty s narážkami na koronavirovou nákazu. Prezident Trump opakovaně nazývá SARS-CoV-2 „čínským virem“ i přes kritiku, že tím může protiasijské nálady vyvolávat.

Americká televizní novinářka čínského původu Wieja Jiangová před několika dny zažila šok. Jeden z pracovníků Bílého domu před ní mluvil o nákaze jako o „kung-flu“, tedy volně přeloženo jako o „kung-fu chřipce“.

„Zajímalo by mě, jak tomu říkají za mými zády,“ napsala pak novinářka na Twitteru.

Zatímco Spojené státy už zaznamenávají první útoky na obyvatele asijského původu, začal prezident Trump o SARS-CoV-2 mluvit jako o „čínském viru“. Pohled do americké historie přitom ukazuje, že podobné spojování nákaz se skupinami obyvatelstva nemusí dopadnout dobře.

„Není to rasistické“

Trump, který z počátku epidemii ve veřejných vystoupeních opakovaně podceňoval, během posledních dnů otočil a tvrdí, že situaci nikdy nezlehčoval. Mezi USA a Čínou se už ale mezitím rozjíždí další kolo krize vzájemných vztahů.

Zatímco Čína vyhošťuje americké novináře a provládní média se neštítí šířit propagandu o tom, že ve skutečnosti USA zavlekly virus do Číny, Trump odklání odpovědnost od sebe na cizince.

Kritiku za výroky o „čínském viru“ ale odmítá. „Jelikož

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější