Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: První den s povinnými rouškami, drmolící premiér a český Dr. House

Ven jen s rouškou, do školy k televizi a pro doporučený dopis na poštu. Všechno je jinak. Tedy až na tu poštu. Dnešní Notes sepsal Adam Hecl.
Ven jen s rouškou, do školy k televizi a pro doporučený dopis na poštu. Všechno je jinak. Tedy až na tu poštu. Dnešní Notes sepsal Adam Hecl.

Čtvrteční tvorbou Deníku N vás provede Adam Hecl.

Ještě minulý týden jsem čtvrteční Notes psal ve své oblíbené kavárně poblíž Národní třídy, s výtiskem novin a půllitrem na stole. Dnes je něco takového nemyslitelné. Ve tři odpoledne je venku lidí jako ve tři ráno, počínaje dnešním dnem už navíc povinně s rouškami. A nosí je, alespoň tady na Praze 3, valná většina lidí.

Mí Pražané mi nerozumějí

Na pozadí pandemie koronaviru se ukazují organizační slabiny vlády premiéra Andreje Babiše. Lidé totiž většinou nerozumí, co chce premiér říct a kam kroky vlády směřují. Babiš dříve například rezolutně odmítal uvalení karantény na některé oblasti, ale o několik dnů později byl uzavřen přístup do více než dvaceti měst a obcí. A když nebyly roušky? Vláda nechala otevřené galanterie, aby si lidé ušili vlastní. „Premiér má sklony na tiskovkách odbíhat k jiným tématům, drmolí, hledá v papírech a bezděky si olizuje prst, což je v rozporu se základními doporučeními,“ říká v článku kolegy Jana Tvrdoně mediální analytik Filip Rožánek.

V kontrastu s tím upozorňuje ve svém pravidelném newsletteru zpravodaj Pavel Polák na výjimečný projev německé kancléřky Angely Merkelové, která ke svému národu promluvila skrz televizní obrazovky od svého zvolení v roce 2005 vůbec poprvé, když nepočítáme tradiční novoroční přání.

Dobrým vládním krokem v boji proti nákaze je však plán ministerstva vnitra. To zřizuje blok expertů, kteří budou analyzovat a vyvracet dezinformace, které se o viru šíří. Například, že ho do čínského Wu-chanu dovlekli vojáci NATO, nebo že proti viru pomáhá pití alkoholu či stříkání chloru.

Česká pošta kvůli epidemii koronaviru přestala doručovat doporučené dopisy. (Jako by je předtím doručovala.) Nově si pro ně musíte jít na přepážku. Nové pravidlo však paradoxně může znamenat problém pro nejohroženější skupinu obyvatel, tedy seniory, kteří budou muset jít mezi lidi místo toho, aby zůstali doma. Aby toho nebylo málo, nakazil se i sám generální ředitel České pošty. Psaní o listonoších přináší Jan Wirnitzer.

„Český Dr. House“ v rozhovoru s Renatou Kalenskou doporučuje, jak dbát v době omezeného pobytu venku na správný přísun vitaminů. Rizikovým pacientům radí jediné: „Nevystrkujte nos z bytu. Víc pro sebe nemohou udělat.“

Jak rozšíření nákazy ještě poznamenalo náš každodenní život? Veřejnoprávní Česká televize i Český rozhlas přestaly vyrábět nové pořady. Místo toho vysílají reprízy starších dílů. Jeden nový ale vznikl: tam, kde byla předtím zkušebna StarDance, nově učitelé vyučují na dálku děti, které kvůli koronaviru zůstaly doma. Co na projekt UčíTelka říkají experti, píše Eliška Černá.

O koronavirové pandemii jsme samozřejmě i dnes přinášeli online zpravodajství Minutu po minutě.

Pokud vás zajímá výtvarné umění spíš než televize, mám pro vás jednu dobrou, ale vlastně trochu špatnou zprávu. Národní galerie svérázným způsobem zdigitalizovala svoji expozici Staří mistři ve Schwarzenberském paláci. Slovem svérázně rozumějte následující: Člověk chodí po galerii a natáčí obrazy na video, občas u toho popotáhne nosem. Jako experimentální film má snímek možná větší hodnotu uměleckou než edukativní. Pokus je to pěkný, nicméně myslím, že dnešní doba nabízí galeriím stovky jiných řešení, jak situaci s karanténou vyřešit. Tento je určitě jeden z nejlegračnějších, i když to tak instituce zřejmě nezamýšlela.

Virtuální prohlídka Národní galerie.

Co vás čeká v zítřejších novinách s páteční přílohou Kontext?

– Rychlotest z Číny neřekne, zda jste infekční, varují odborníci
– Vědecké laboratoře se přidají k místům, která testují přítomnost koronaviru
– Zájem o zprávy ČT v krizi roste. Musíme vydržet, říká šéf zpravodajství
– Koronavirus připraví Rusy o poslední svobody
– Resort Adama Vojtěcha povolal na pomoc experty zvenčí
– Láska v čase karantény. Týdny ve společné izolaci vztahům většinou nesvědčí
– Městské komunity se rozpadají, říká švédský dokumentarista zachycující transformaci měst po celém světě
– Sjednocení Německa je velký historický omyl. Nemůže srůst, co k sobě nepatří
– Jediná profese, vůči které vedou čeští politici útok

Příjemný večer a pevné zdraví Vám z home officu přeje Adam Hecl.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější