Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rychlotesty z Číny dorazily. Jestli jste právě teď nakažení koronavirem, vám ale neřeknou, upozorňují odborníci

Máme jich sto padesát tisíc. Ale jistotu neposkytnou. Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Máme jich sto padesát tisíc. Ale jistotu neposkytnou. Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Testy na Covid-19 jsou dvojího typu. Jedny měří přítomnost samotného viru, druhé přítomnost protilátek proti němu. Sto padesát tisíc rychlotestů dovezených do Česka z Číny patří do té druhé skupiny. K čemu se hodí, a k čemu ne?

Rychlotesty do Česka dorazily ve středu. Třetinu nákladu dostalo zdravotnické zařízení ministerstva vnitra, které bude testovat policisty, vojáky, hasiče či celníky. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka se tak předejde problémům v těchto sborech. Zbylých sto tisíc testů připadne zdravotnickým zařízením.

Někteří odborníci jsou k jejich užitečnosti skeptičtí. „Tyto testy odhalují protilátky, které se ale vytvářejí až s určitým časovým odstupem. Pokud je má člověk negativní, tak to ještě v žádném případě nevylučuje, že daný člověk tuto infekci má,“ uvedla viroložka, která si přála zůstat v anonymitě, protože pracuje ve zdravotnickém zařízení, které řídí ministerstvo zdravotnictví.

A na druhou stranu, pokud vyjde rychlotest pozitivní, neznamená to nutně, že testovaná osoba skutečně šíří infekci. Test totiž odpovídá na otázku, zda se člověk s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější