Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Spolupráci menších stran brání nepříznivý zákon i řevnivost. Jedna plus jedna nemusí být dvě, říká Bělobrádek

Foto: KDU-ČSL
Foto: KDU-ČSL

O spojení středopravých stran se sice často mluví, v dohledné budoucnosti ale nejspíš není reálné, lidovci se mu brání. Stále si dobře pamatují krach koalice, kterou domlouvali se Starosty a nezávislými před loňskými sněmovními volbami. Změnu zřejmě nepřinese ani nový předseda KDU-ČSL, který by měl být zvolen na březnovém sjezdu. Všichni známí kandidáti považují spolupráci s jinými stranami za jednu z posledních možností. Pouze místopředseda Marian Jurečka počítá se spojováním před krajskými volbami v roce 2020.

Předsedové TOP 09 a STAN přitom mají jasno v tom, že o spolupráci středopravých stran mají zájem. Lídr Starostů Petr Gazdík před volbami do Evropského parlamentu, které se budou konat příští rok, vyzval ke společnému postupu jak TOP 09, tak lidovce. Právě ti to ale odmítli.

„Respektujeme to, je to jejich rozhodnutí, ale vzhledem k vývoji na české politické scéně to považujeme za chybu,“ shrnul Gazdík. Podotkl, že Starostové lidovcům nabízeli ústupek v podobě postu předsedy Senátu, tedy že by jejich kandidáta Václava Hampla navrhl jejich klub. „I tohle bylo odmítnuto,“ dodal Gazdík s tím, že nyní tedy jednají o spolupráci s TOP 09.

Její předseda Jiří Pospíšil je partnerství středopravých stran také nakloněný a věří, že právě on by je mohl dokázat spojit. Zatím mu to ale vyšlo jen v Praze, kde pod jeho vedením uspěly Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN s podporou KDU-ČSL).

„Spolupráce těch tří stran je mimořádně důležitá, nejen pro jejich samotné přežití, ale i kvůli tomu, aby se v příštích parlamentních volbách podařilo poslat hnutí ANO do opozice,“ shrnul Pospíšil. Přiznal, že se o podobný postup snažil ve volbách do Evropského parlamentu, ale v tu chvíli podle něj převážily osobní zájmy lidovců, kteří chtějí mít vlastní kandidátku.

Sám nyní usiluje především o spojení s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější