Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výjimečný projev Merkelové. Krizová manažerka těsně před důchodem dokázala, co se politikům jinde nedaří

Ausgerechnet Německo! je seriál Deníku N, ve kterém berlínský zpravodaj Pavel Polák shrnuje nejdůležitější týdenní dění u našeho největšího souseda. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N
Ausgerechnet Německo! je seriál Deníku N, ve kterém berlínský zpravodaj Pavel Polák shrnuje nejdůležitější týdenní dění u našeho největšího souseda. Grafika: Marcela Schneiberková, Deník N

Je potřeba lék, a to rychle. Na vývoji vakcíny proti koronaviru horečnatě pracují vědci po celém světě. Tento vysoce nakažlivý vir nezpůsobil jen zdravotní krizi, ale také hospodářskou, společenskou a dost možná ještě další, o kterých v tuto chvíli ještě nevíme. Lék na tyto krize hledají zase politici. A také horečnatě. V čele Německa stojí politička těsně před důchodem, která krize „umí“. Dobrá zpráva pro Německo, píše v seriálu Ausgerechnet náš berlínský zpravodaj Pavel Polák.

Každý den po poledni poslouchám pravidelný podcast s profesorem Christianem Drostenem, šéfem virologického oddělení berlínské kliniky Charité. Komentuje vývoj koronavirové pandemie, vysvětluje nové vědecké poznatky z čerstvě publikovaných studií. Je to přední německý odborník, který radí spolkovému ministru zdravotnictví a také celé vládě.

Před měsícem jsem ho žádal o rozhovor, ale už v té době byl do poslední minuty vytížený. V jednom z dílů podcastu (pokud rozumíte německy, poslouchejte zde) označil nákazu koronavirem neuvěřitelně přesně. Je to „přírodní katastrofa ve zpomaleném záběru“.

Zní to prapodivně, protože nám, kdo denně sledujeme rostoucí počty nakažených i mrtvých, kdo vidíme, jak rychle se přijímají opatření, která ještě před pár dny vůbec nepřicházela v úvahu, připadá, jako by se tato přírodní katastrofa odehrávala naopak v nějakém zrychleném časosběrném formátu.

Anabolický účinek koronaviru na nacionální egoismy

Státy musejí jednat rychle a právě v této těžké chvíli se ukazuje, jak kompetentní vedení si občané do svého čela zvolili. Některé země dávaly vinu za tuto epidemii jiným zemím, jako by snad právě nalezení otloukánka mohlo pandemii účinně zastavit.

O víkendu zveřejnily noviny Welt am Sonntag zprávu, podle které chce Washington naverbovat německou firmu pracující na vakcíně proti koronaviru. Informaci potvrdily zdroje ze spolkové vlády. Oficiální stanovisko k tomu ale Berlín nezaujal, ale podle všeho to vzbudilo v německé metropoli velké pohoršení. Nacionální sobectví se ke světové pandemii ohrožující všechny nehodí.

Německo se drží krizového scénáře

Německo koronavirovou krizi řeší podle předem daného scénáře. V počáteční fázi, kdy se ve Spolkové republice objevily první případy nákazy, byl vidět pouze ministr zdravotnictví Jens Spahn, který na tiskovkách informoval o dalším postupu a opatřeních.

Už v té době dostaly německé nemocnice příkaz zdvojnásobit kapacitu lůžek na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ausgerechnet Německo!

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější