Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Řada firem je už teď na pokraji krachu. Stát by jim měl odpustit daně, na rozdíl od nich to přežije, radí ekonomka Horská

Zaměstnanci podniku Škoda Auto. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Zaměstnanci podniku Škoda Auto. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vláda v posledních dnech představila sérii kroků, které mají pomoci odvrátit zásah do ekonomiky a zabránit volnému pádu. Je to sada jak drobnějších, spíše servisních opatření typu odložení podání daňového přiznání, tak i stamiliardové vládní garance za překlenovací úvěry pro podnikatelský sektor. Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské jdou vládní plány správným směrem, ale firmám a živnostníkům by teď nejvíc pomohlo, kdyby státu nemuseli nic platit.

Šíření koronaviru v Česku s obavami sledují i podnikatelé a zaměstnanci. Vládní omezení prodeje různého zboží, služeb a také zavírání továren v různých sektorech výrazně ovlivní české hospodářství na další roky. A nejde jen o Škodovku, která z popudu německých majitelů zastavila závody v Mladé Boleslavi, Vrchlabí a Kvasinách. Již dříve zavřely z důvodů obav před šířením nemoci Covid-19 některé menší fabriky různě po republice.

„Každý den představujeme nová ekonomická opatření, vše je koordinováno na vládě, dnes (ve čtvrtek, pozn. red.) budeme projednávat a schvalovat další záruky, další opatření pro OSVČ, ošetřovné, mzdové kompenzace,“ sdělil Deníku N vicepremiér pro ekonomiku Karel Havlíček (za ANO).

Podporu živnostníků, na které může současný stav vládních zákazů tvrdě dopadnout, chce řešit i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „To nejmenší je odložení záloh. Připravujeme i odpuštění sociálního na několik měsíců,“ napsala Maláčová na svém Twitteru.

Babišův kabinet na svém jednání některé z těchto bodů již schválil. Zejména garantuje, že zaměstnancům, kteří nemohou chodit do práce, bude proplácet jejich mzdu. Zavádí se také ošetřovné a podnikatelé mohou čerpat ze zvláštního fondu Covid2 aktuálně až deset miliard korun půjček.

Nenechat firmy padnout

Ta hlavní pomoc má ale teprve přijít. Vláda již na svém středečním jednání schválila, že na ekonomické dopady koronaviru vyčlení zhruba 100 miliard korun na přímou pomoc. „Včerejším zásadním přihlášením 100+900 jsme sdělili rámec a základní parametry přímé a nepřímé podpory. Nyní ministerstva průmyslu a obchodu, financí a práce a sociálních věcí připravují jednotlivé konkrétní kroky,“ upřesnil pro Deník N Havlíček.

Zmíněné opatření 100+900 znamená,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Podpora podnikatelů

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější