Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Turecký deník: Přirozený porod je tu hrdinství, císařský řez v rodinném kruhu standard

A kolik členů vaší rozvětvené rodiny s vámi u porodu bude? Všichni? Foto: Adobe Stock
A kolik členů vaší rozvětvené rodiny s vámi u porodu bude? Všichni? Foto: Adobe Stock

Provdaná za cizince a žijící v zemi, která není ani jeho, ani moje, přivedu za čtyři týdny na svět druhé dítě. V Turecku je to pro Evropanku nezvyklý zážitek, nabízející zajímavý pohled na fungování zdejšího zdravotnictví.

Už na začátku těhotenství jsem se rozhodla, že budu navštěvovat soukromou nemocnici, a to hlavně kvůli jazyku. Turecky mluvím málo a anglicky mluvících lékařů je v Ankaře nemnoho. Pokud se nějací najdou, ordinují většinou právě v soukromých nemocnicích. Výhoda privátních zařízení je navíc v tom, že nabízejí nonstop osobní nebo v nočních hodinách telefonický překladatelský servis – nejčastěji v angličtině, ruštině a arabštině. To ulehčuje nejen komunikaci s lékaři, ale hlavně se zdravotními pojišťovnami, zejména není-li člověk pojištěn přímo v Turecku.

A popravdě: když jdete do nemocnice, která vypadá spíš jako luxusní wellness centrum než zdravotnické zařízení, je k dispozici evropská toaleta, v nádržce u umyvadla vždycky voňavé mýdlo, v přízemí recepce, kavárna, kadeřník, personál chodí v modrobílých kostýmcích a tak dále, zkrátka sterilní důstojnost se vším všudy, cítíte přeci jen větší jistotu. Tím spíš, když se chystáte přivést na svět potomka.

Vaginální vyšetření? Téměř nikdy

Těhotenské prohlídky jsou v Ankaře velmi věcné, málokdy strávím v ordinaci víc než deset minut. S lékařkou jsem se v průběhu těhotenství vídala nejprve jednou za měsíc, v posledním trimestru pak každých čtrnáct dní a v posledním měsíci to bude jednou za týden. Nic jako těhotenská průkazka neexistuje, všechno se zaznamenává pouze do počítače.

V zemi, kde převažuje islám, se také – pokud to situace vysloveně nevyžaduje – neprovádějí žádná vaginální vyšetření. Zato vám

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Turecký deník

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější