Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je větší riziko sáhnout na kliku, nebo vzít do ruky dopis? První studie ukázala, na čem přežívá koronavirus nejdéle

Grafika: Deník N
Grafika: Deník N

Dá se nakazit koronavirem, když sáhnu na kliku, kterou přede mnou už stiskly spousty lidí? Mohu ho chytit z obálky či z kartonové krabice? První odpovědi podložené skutečným měřením přinesla studie, kterou zveřejnil špičkový odborný časopis The New England Journal of Medicine.

Studie je velmi stručná, neodpovídá na všechny otázky, které člověka napadnou, ale je cenná tím, že pracovala se skutečným koronavirem SARS-CoV-2. Viry se totiž co do své životaschopnosti v různých prostředích navzájem dost liší.

Tým tvořený vědci z několika amerických akademických pracovišť zatím zveřejnil předběžné výsledky v rubrice Zasláno, což znamená, že podrobnější studie budou následovat.

Zatím tedy víme toto: virus špatně přežívá na měděném povrchu, o hodně lépe na kartonu a na nerezové oceli a úplně nejlépe na plastech. To není úplně dobrá zpráva, protože právě plasty jsou okolo nás všude: vyrábějí se z nich zmíněné dveřní kliky, ale také madla nákupních vozíků, držadla v dopravních prostředcích, platební karty, tlačítka ve výtahu a mnoho dalších věcí, na které denně saháme holou rukou. Toto chování bychom tedy měli co nejvíce omezit.

Jsme si vědomi vážnosti situace a naší absolutní prioritou je přinášet uprostřed všech zmatků spolehlivé a ověřené informace. Většina obsahu o koronaviru je k dispozici zdarma v části Minuta po minutě, kterou plníme ještě intenzivněji než obvykle, nebo v podcastech Studia N. Rozhodli jsme se také průběžně odemykat vybrané články o koronaviru. Budeme rádi, když naši práci podpoříte předplatným, abychom vám mohli dlouhodobě poskytovat kvalitní informační servis.

Vědci měřili a propočítávali takzvaný poločas rozpadu viru. To je doba, za kterou klesne koncentrace životaschopného viru na polovinu. Po dvou poločasech klesne na čtvrtinu a tak dále. Uplynutí jednoho poločasu rozpadu tedy sníží nebezpečí nákazy zhruba na polovinu ve srovnání s přímou expozicí, dva poločasy na čtvrtinu atd.

Jaká koncentrace je už bezpečná,

Covid-19

Odemčeno o koronaviru

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější