Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Inzerát: Hledá se lídr pro 21. století

Nepřipomínají vám někteří dnešní politici něco? Foto: Ján Simkanič, Deník N
Nepřipomínají vám někteří dnešní politici něco? Foto: Ján Simkanič, Deník N

Komentář Jána Simkaniče: Dnes politici nejsou schopni přiznat ani svůj vlastní špatný odhad, který sám o sobě nemusí být nepochopitelný, protože s podobně nebezpečným ohrožením se v Evropě či Severní Americe skoro nikdo z žijících nesetkal. Platí to pro Johnsona, Trumpa i Babiše, jejichž ega jsou pro ně důležitější než zdraví a bezpečí lidí, za něž odpovídají.

Když Winston Churchill 4. června 1940 pronášel svůj nejslavnější projev, byla Velká Británie prakticky na kolenou. Hitler předtím semlel většinu západní Evropy a tlačil se na samotnou hranu francouzské strany kanálu La Manche. Britská vláda zvažovala kapitulaci a vyjednání jejích podmínek. Na poslední chvíli stačili dnes už legendárním způsobem evakuovat většinu svých vojáků z Dunkerque, zapojila se nejen armáda, ale i řadoví občané s vlastními plavidly.

Británie se v tu chvíli nevzdala. A jak působivě popisuje současný premiér Boris Johnson ve své knize Faktor Churchill, právě britský premiér byl klíčovou osobností obratu, který zachránil nejen Británii, ale umožnil ve válce obrat pro celý svět.

Johnson také vysvětluje, proč k tomu mohlo dojít. Ať už si lidé mysleli o Churchillovi cokoliv, a že si toho vzhledem k jeho extravagantnosti, hochštaplerství i oblibě alkoholu mysleli hodně, nikdo nemohl pochybovat o jeho odvaze, osobních válečných zkušenostech, vysoké inteligenci, mimořádném vzdělání a rozhledu, rétorických schopnostech ani o jeho politické kompetenci a integritě.

Proto když celý národ slyšel v „nejtemnější hodině“ z rozhlasu 4. června 1940 následující slova, nemusel pochybovat o kredibilitě a odhodlání toho, kdo je pronáší (ostatně už proto, že Churchill dříve než jiní viděl, co je Hitler skutečně zač), a tedy ani o jejich síle a významu. Dovedou zapůsobit i dnes:

„Naše úsilí neustane ani neochabne. Budeme bojovat až do konce. Budeme bojovat ve Francii a na mořích a oceánech; budeme se vzrůstající silou a jistotou bojovat ve vzduchu. Budeme svůj ostrov hájit za každou cenu; budeme bojovat na plážích, místech vylodění, na polích, v ulicích a v kopcích. Nikdy se nevzdáme, a i kdyby, čemuž v tento okamžik nevěřím, byl tento ostrov nebo jeho velká část ovládnut a vyhladověn, pak naše impérium za oceány, zajišťované a hlídané britským loďstvem, bude pokračovat v zápase až do doby, kdy v lepších časech Nový svět se vší svou silou a mocí vyrazí, aby osvobodil a zachránil Starý.“

Přenesme se do roku 2020. Celý svět začalo svírat ohrožení, které destabilizuje moderní společnost tak, jak to už dlouho nepoznala.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější