Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Naučit děti kotoul, rozdělit transparentně peníze. Český sport má cíl a řeší, jak se k němu dostat

Ve Znojmě fotbal už jen na hřišti, v parku ne. Ilustrační foto: ČTK
Ve Znojmě fotbal už jen na hřišti, v parku ne. Ilustrační foto: ČTK

Skupina poslanců pod vedením Milana Hniličky (ANO), vládního zmocněnce pro sport, předložila návrh na vytvoření Národní sportovní agentury. Ta by měla podle jejich představ koordinovat rozdělování státních peněz do sportu a také pro tuto oblast tvořit dlouhodobé koncepce. Zjišťovali jsme, jak se celá věc může dotknout menších klubů či sportující veřejnosti a jak na návrh reagují opoziční strany i ministerstvo, které má dnes sport na starost.

Politici i úřady se shodují, že je třeba vychovávat nové reprezentanty, děti se musí více hýbat a veřejnost má mít kde sportovat. Rozcházejí se ale názory na to, jak těchto základních cílů dosáhnout. Financování sportu navíc v Česku provází pověst, že je ovlivněno různými zájmy a známostmi.

Z manipulací s rozdělováním dotací je od loňského května obviněn bývalý šéf fotbalu Miroslav Pelta, ministerští úředníci i předseda České unie sportu Miroslav Jansta. Pochybnosti se v minulosti objevily třeba při rozdělování takzvaných loterijních peněz za rok 2016. Dvě nejvyšší sumy putovaly do krajů, kterým šéfoval vlivný zákulisní hráč Roman Berbr (současný místopředseda FAČR) a právě bývalý předseda Pelta. Rekordní sumu – ve srovnání s podobnými celky – pak získal vesnický fotbalový klub Osvětimany, kde působí i hradní kancléř Vratislav Mynář.

Peněz je víc

Výdaje státu na sport přitom v posledních letech rostou. V roce 2014, kdy nastupovala vláda Bohuslava Sobotky, šlo o necelé tři miliardy, pro rok 2019 to má být skoro trojnásobek. Většina peněz se rozděluje přes ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), další část (zejména na reprezentaci) jde také z resortů vnitra a obrany. Například obrana má pod sebou armádní kluby. Pro představu – za armádní Duklu sportuje Barbora Špotáková nebo Ondřej Synek.

Nejde ale jen o reprezentaci. Alespoň to tvrdí vláda ve svém programovém prohlášení. "Hlavní význam podpory sportu, sportování a aktivního životního stylu v České republice spatřujeme, podobně jako většina států EU, ve zlepšování kvality života občanů a jejich zdraví ve všech věkových skupinách," píše se v dokumentu.

Podobně mluví i poslanec Hnilička. "Nejde nám o hledání reprezentantů

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější