Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Senioři v ohrožení: prarodičům hrozí nákaza od dětí, někteří se málo chrání, jiní o viru dosud nevědí

Grafika: Deník N
Grafika: Deník N

Ve středu to budou dva týdny, kdy se dětem uzavřely školy. Mnozí pracující rodiče vyřešili problém tím, že své děti svěřili na hlídání babičkám a dědečkům. Odborníci se přitom obávají, že kvůli končící inkubační době by v příštím týdnu mohlo přibýt seniorů, u kterých se nákaza koronavirem potvrdí.

Seniory nad 75 let přitom koronavirus ohrožuje nejvíc, smrtnost v této skupině je podle dosavadních čísel až patnáct procent. V Česku je v této věkové kategorii téměř 820 tisíc lidí, nákaza se dosud prokázala zhruba u sedmdesáti z nich.

Právě infekce od dětí by mohla situaci seniorů zhoršit. „Dětské sliznice bývají často osídlené různými infekty, může jít i o banální typy infekcí. Seniora ale mohou i tyto infekty oslabit, a případná expozice koronaviru tak pro ně může být fatální,“ upozorňuje Božena Jurašková, předsedkyně České geriatrické společnosti.

Jsme si vědomi vážnosti situace a naší absolutní prioritou je přinášet uprostřed všech zmatků spolehlivé a ověřené informace. Většina obsahu o koronaviru je k dispozici zdarma v části Minuta po minutě, kterou plníme ještě intenzivněji než obvykle, nebo v podcastech Studia N. Rozhodli jsme se také průběžně odemykat vybrané články o koronaviru. Budeme rádi, když naši práci podpoříte předplatným, abychom vám mohli dlouhodobě poskytovat kvalitní informační servis.

Jak ale ukazuje praxe, v některých rodinách to bez pomoci babiček a dědečků nejde. „Bohužel to je i dnes poměrně častý model. Zrovna před několika dny se nám svěřila paní, že hlídá vnuky, protože snacha musí do práce, jinak by nesplatili hypotéku,“ potvrzuje Lenka Jiroutková z Komunitního centra Prádelna, které organizuje aktivity pro seniory.

Epidemiologové upozorňují, že děti

Covid-19

Odemčeno o koronaviru

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější