Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Manafortovo přiznání: Proč je kapitulace dalšího Trumpova spolupracovníka zlomová

Paul Manafort. Foto: Voice of America
Paul Manafort. Foto: Voice of America

Trump je v pasti. Buď dá bývalému spolupracovníkovi milost, nebo ten bude vypovídat. A fatální následky můžou mít pro amerického prezidenta obě řešení.

Ještě před pár dny mluvil Donald Trump o bývalém šéfovi své kampaně Paulu Manafortovi jako o skvělém člověku, pro kterého má velký respekt. “Je strašné, jak s ním zacházejí. Ale on se na rozdíl od (mého právníka) Michaela Cohena nenechal zlomit,” napsal na svůj Twitter Trump.

Jenže od včerejška je všechno jinak. Manafort se rozhodl přiznat se k trestným činům spiknutí proti vlasti a maření výkonu spravedlnosti. Slíbil, že bude neomezeně spolupracovat s policií, soudy i vyšetřovateli, a zavázal se, že řekne všechno a všem, že bude svědčit a že předá všechny požadované dokumenty. Výměnou za to mu soud sníží trest, který by pro něj mohl znamenat doživotní vězení. Trumpovým slovníkem: nechal se zlomit.

Manafort je osmým člověkem z prezidentova okolí, který byl buď obžalován, usvědčen, nebo se přiznal. Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller, jehož komise zkoumá ruský zásah do amerických voleb a napojení Trumpova týmu na ruské špióny, v něm tak získal dalšího důležitého svědka. Manafort byl totiž jako šéf kampaně blízko rozhodujícím momentům, do kterých by mohl vnést potřebné světlo – jako třeba při schůzce prezidentova syna Dona a zetě Jareda Kushnera s ruskými lobbisty před dvěma lety v mrakodrapu Trump Tower.

Bílý dům, Carol Highsmith, Library of Congress

Trump nejdřív napojení na Rusy zcela popřel, pak tvrdil, že schůzka se týkala ruských adopcí, aby nakonec připustil, že se jeho spolupracovníci s Rusy sešli proto, že jim slíbili „špínu na Hillary Clinton.” Ačkoliv prezident odmítá, že by o schůzce předem věděl (nechat si při kampani pomáhat zahraničním subjektem je v USA trestný čin), je prokázané, že jeho syn před schůzkou i po schůzce volal na skryté číslo. Tvrdí, že si nepamatuje, komu volal, ale je známo, že skryté číslo používá právě Donald Trump. Pokud by Manafort juniorovi pomohl si vzpomenout a potvrdil, že tehdejšího prezidentského kandidáta informoval o detailech ruské schůzky, dostane prezidenta do zásadního problému. Ukázalo by se totiž, že prezident nejen lhal, ale především se dopustil trestného činu, a to může být pádný důvod k jeho odvolání.

O čem přesně má Manafort dodat Muellerovi informace, zatím není jasné. Jisté je jen to, že ví něco, co vyšetřovatelé ještě ne, a že se jim jeho znalosti hodí natolik, že přijali jeho přiznání viny i nabídku spolupráce. On sám už byl mezitím usvědčen z osmi obvinění, která se týkala skrývání peněz, podvodů a daňových úniků, tedy vesměs činů, kterých se dopustil ještě před tím, než se stal šéfem Trumpovy kampaně. Jediná zmínka v soudním spise související přímo s Donaldem Trumpem se tak týká jen toho, že Manafort vlastnil v jeho Trump Tower luxusní byt.

Ještě jedna souvislost ale nyní vyšla najevo. V době, kdy Rusové nabízeli Trumpovu týmu údajné diskreditující informace na Hillary Clinton, se Manafort u Rusů dožadoval vyplacení peněz od bývalého ukrajinského, proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Ty mu podle něj Janukovyč, který je ve své vlasti obviněný z vlastizrady a utekl do ruského exilu, dlužil z doby, kdy mu Manafort pomáhal vyhrát prezidentské volby.

Osvobodí Manaforta (a tím i sebe) Trump?

Že se Manafort rozhodne přiznat se, odhadovali právní experti už několik týdnů. Téměř sedmdesátiletý muž zvyklý žít v excentrickém přepychu podle všeho dospěl k jinému pohledu na svůj život poté, co před třemi měsíci skončil kvůli ovlivňování svědků ve vazbě, a ještě k tomu v samostatné cele. Ale že se rozhodne s vyšetřovateli spolupracovat a že se dokonce vzdá i práva na advokáta při vypovědi před Muellerovou komisí, to čekal málokdo. Jedno z vysvětlení je, že může slíbit cokoliv, protože počítá s brzkou milostí od prezidenta Trumpa.

Ačkoliv žádný prezident v americké historii nevyužil svého práva na udělení milosti proto, aby ochránil sám sebe, Trump ji skutečně Manafortovi dát může. Na přímé dotazy prezident nikdy nevyvrátil, že o tom uvažuje. Tím by samozřejmě celý případ Manafort skončil, protože prezident by tím lobbistu plně osvobodil.

Je ale velmi pravděpodobné, že by takový krok vyvolal silnou vlnu odporu mezi politiky i veřejností a vyšetřovatel Robert Mueller by tak měl další potvrzení, že se prezident snaží mařit výkon spravedlnosti. Což je v USA rovněž trestný čin, jeden z těch, z nichž byl v procesu impeachmentu v roce 1998 obžalován prezident Bill Clinton.

Možná i proto byl Donald Trump ve své včerejší reakci na Manafortovu spolupráci s vyšetřovateli nezvykle střídmý. Jeho právník rozeslal médiím prohlášení, že „vyšetřování, které skončilo přiznáním viny, nemá nic společného s prezidentem Trumpem ani jeho volební kampaní. Prezident neudělal nic špatného a Paul Manafort bude mluvit pravdu.” Po několika minutách ale přišla z kanceláře druhá, opravená verze. Nelišila se v ničem kromě toho, že v ní chyběla věta “Paul Manafort bude mluvit pravdu.”

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější