Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zatím se hasí požár. Už teď je ale třeba vymyslet, co dělat, aby nám ohněm narušená stavba nespadla na hlavu

Jednou oheň dohoří. A dál? Foto: Adobe Stock
Jednou oheň dohoří. A dál? Foto: Adobe Stock

Glosa Jiřího Nantla: Krizový stav způsobený šířením epidemie nemoci Covid-19 bude s největší pravděpodobností trvat spíše měsíce než týdny. Nemluvě o tom, že se spekuluje o dalších vlnách nákazy novým koronavirem v horizontu jednoho až dvou let. Každopádně dopady nynější krize samy o sobě budou ještě delší a velmi závažné. Již nyní je proto čas začít vedle operativního krizového managementu státu z hodiny na hodinu připravovat společnost na jiný model fungování – v nouzovém stavu a bezprostředně po jeho skončení.

Z hlediska chodu státu má totiž nouzový stav a rozsah jeho opatření, která již nyní probíhají, v podstatě velmi podobné účinky, jako kdybychom byli ve válce.

Chod správy státu se normálně řídí standardními byrokratickými dokumenty, o kterých málokdo slyšel, ale v podstatě vše z nich vyplývá. Dokumenty jako plán hlavních úkolů vlády, plány úkolů ministerstev a plán legislativních prací vlády určují, jaké předpisy budou vypracovány, o jakých koncepcích a v jakém pořadí se bude diskutovat, jaké iniciativy stát podpoří nebo naopak utlumí. Všechny tyto dokumenty s nástupem epidemie a nouzového stavu musí být aktualizovány a velká část běžných aktivit dána stranou.

Naopak už nyní, přestože se nacházíme uprostřed zavádění mimořádných opatření a věci se dynamicky vyvíjí, je nutné mít jasný politický plán pro zvládnutí celkových dopadů této krize na společnost a ekonomiku.

Už teď by ministerstva

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější