Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zkušebna StarDance se proměnila v UčíTelku. Experti ji chválí, vadí jim „sprintující“ kantorky a časový pres

Pořad UčíTelka spustila Česká televize v době, kdy děti nemohly chodit kvůli pandemii do školy. Foto: ČT
Pořad UčíTelka spustila Česká televize v době, kdy děti nemohly chodit kvůli pandemii do školy. Foto: ČT

Česká televize narychlo připravila vzdělávací pořad UčíTelka pro děti a jejich rodiče, kteří se kvůli uzavřeným školám musí popasovat s nečekaným domácím vzděláváním. Vznikl během čtyř dní a hned po premiéře se ve věkové skupině 4–12 let stal nejsledovanějším pořadem letošního roku, což bylo pochopitelně dáno i okolnostmi. UčíTelku přes dílčí výhrady kladně hodnotí odborníci i rodiče.

Minulou středu odpoledne dal generální ředitel ČT Petr Dvořák podnět, aby televize narychlo připravila vzdělávací pořad pro děti, které nemohou do svých škol. UčíTelka se v týmu Luboše Rosího začala připravovat ve čtvrtek, přes víkend vzniklo studio. K tomu bylo ve spolupráci s ministerstvem školství kromě náplně samotného pořadu potřeba zajistit učitele, kameramany, techniky, moderátory, ale i děti.

„Jediná jistota, kterou jsme měli, byla, že pořad spustíme v pondělí. Kdy skončí, netušíme,“ popisuje Rosí s tím, že ČT bude na pořadu pracovat, dokud vláda nezruší omezení výuky, nebo dokud to personální možnosti televize dovolí. Už během prvního dne vysílání se podle serveru Lupa.cz mezi dětmi stala jedním z nejsledovanějších pořadů.

Televizní učitelé se každý den věnují jednomu předmětu. Dva dny českému jazyku, dva dny matematice a poslední den tematickému bloku Člověk a jeho svět. Diváci pořad naladí na ČT2 a online. „Po konzultacích s kolegy, kteří se ve školství hodně orientují, a dramaturgyní Evou Kolovrátkovou jsme se přiklonili k tomu, že by pořad měl připomínat neformální školní klub. Včetně interaktivní tabule, se kterou jsme na začátku nepočítali,“ popisuje Rosí.

Na každý stupeň základní školy mají učitelé půl hodiny. Odpoledne navíc televize vysílá pro starší děti přípravu na přijímací zkoušky. V každém bloku je vždy učitel, tři děti, moderátor a odborný poradce. Ten sedí mimo „třídu“ a online odpovídá na dotazy rodičů. Přestávky mezi „vyučovacími hodinami“ jsou vyplněné pořady z produkce dětského kanálu ČT Déčko.

Musíme si zvyknout

Právě nedostatek času

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější