Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vojtěchův úřad neuměl z Číny objednat respirátory a roušky. Hamáčkovi pomohl Rusnok i kritizovaný velvyslanec

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Gabriel Kuchta, Deník N

Do České republiky dorazí z Číny tento týden desítky milionů roušek a miliony respirátorů pro boj proti koronaviru. Deník N zjistil pozadí vyjednání této pomoci.

Práce na objednávání ochranných pomůcek se mohla pod taktovkou ministerstva vnitra rozjet až v sobotu, kdy premiér Andrej Babiš předal kompetence v této věci šéfovi resortu Janu Hamáčkovi. Na vnitru pak vznikl tým, který začal po celé Číně shánět zdravotní vybavení.

„Zajistili jsme přes 30 milionů roušek, 6 milionů respirátorů a 250 tisíc ochranných obleků, brýlí a dalšího zdravotnického materiálu,“ napsal Hamáček v neděli na Twitteru. Pomůcky do Česka dopraví letadla společnosti Smartwings, také se jedná o zapůjčení ukrajinského letounu Antonov An-124.

Do věci se podle zjištění Deníku N zapojila čínská ambasáda v Praze i Česká národní banka pod vedením guvernéra Jiřího Rusnoka. „Od soboty na tom nonstop makáme, nastavujeme platební mechanismy, protože v této kritické situaci se musí platit okamžitě. My jsme dnes vlastně jediný státní orgán, který je schopný platit okamžitě,“ řekl Hamáček v rozhovoru pro Deník N.

V neděli šéf ČSSD zavolal

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější