Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lékárnám dochází paralen, není ani ve skladech. Lidé vykoupili zásoby

Ilustrační foto: Fotolia
Ilustrační foto: Fotolia

S epidemií koronaviru se z lékáren vytratily základní léky na bolest a horečku. Pacienti marně shání přípravky s obsahem paracetamolu, jako je paralen nebo panadol. Nahradit je jinými léky přitom může být pro některé z nich problém. Lékárny hlásí také nedostatek vitamínů nebo doplňků stravy na podporu imunity.

„Paralen nebo panadol není, léky jsou zcela vyprodané. Jako alternativu mohu nabídnout ibuprofen nebo brufen. Lidé paralen v posledních dnech vykoupili. Někteří se pro jistotu předzásobili, jiní těmito léky řeší symptomy Covid-19,“ potvrdil Deníku N Marek Hampel, severomoravský lékárník a šéf Grémia majitelů lékáren.

Některým lékárnám zbývají poslední kusy léků s paracetamolem. „Ještě jich pár máme na skladě,“ odpověděla na dotaz Deníku N magistra z lékárny na pražském Proseku.

Nedostatek hlásí také velké řetězce, jako je Dr. Max. „V některých pobočkách nemají na skladě vůbec nic, ve Zlíně mají zbytky zásob, v Brně vystačí jen na pár dní. Je to kritické,“ potvrzuje mluvčí sítě Michal Petrov.

Paralen si není možné objednat ani v internetových obchodech. „Prodej výrobku skončil,“ hlásí obrázek na e-shopu Lékárna.cz.

Distributoři: Nevíme, kdy bude

Distributoři, kteří léky dodávají, na rovinu říkají, že nemají odkud brát. „Nejsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější