Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Řídí operaci, jakou Česko ještě nezažilo. Kdo je Roman Prymula, kterého Babiš vyslal, aby vedl válku s koronavirem

Ilustrace: Petr Polák
Ilustrace: Petr Polák

Roman Prymula na jaře stál nenápadně po boku premiéra i ministra zdravotnictví a s nečitelným výrazem ve tváři, zato vždy trpělivě vysvětloval opatření zaváděná kvůli šíření koronaviru. Andrej Babiš mu dokonce věřil natolik, že epidemiologa Prymulu postavil místo ministra vnitra do čela ústředního krizového štábu, aby řídil operaci, kterou Česko doposud nezažilo.

Připomínáme březnový profil Romana Prymuly při příležitosti oznámení jeho nástupu do funkce ministra zdravotnictví.

„Klíčové je plánovat nejen tah dopředu, ale několik tahů dopředu a mít různé záložní varianty.“ Tu větu by mohl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v současné době pronášet skoro na každé tiskové konferenci, třeba když vedle Andreje Babiše a Adama Vojtěcha informoval o zákazu pohybu lidí či zavřených obchodech.

Prohlásil ji přitom už před čtyřmi lety na akci Šachového svazu České republiky. Šachy naučil Prymulu hrát jeho otec, své dovednosti potom rodák z Pardubic piloval v domě pionýrů a mládeže.

„Jsou strategickou hrou, která se dá nepochybně využít i v životě,“ popisoval Prymula před šachovnicí s tím, že právě tahle desková hra mu pomáhá v jeho profesi. „Není třeba podnikat kroky jenom nahodilé, je třeba je mít naplánované,“ vysvětloval tehdy muž, kterému dnes, v době nouzového stavu, naslouchá vláda i zpravidla tvrdošíjný premiér Babiš.

Voják se znalostí strategie

Že za kroky státu v době koronavirové krize stojí do velké míry právě šestapadesátiletý epidemiolog, je bez debat. Premiér se na něj odvolává v odpovědích na dotazy, jací experti vládě s postupem proti šíření nákazy radí.

„Pro mě je největší odborník pan Prymula a jeho tým. S ním jsem v kontaktu stále, online. Světová zdravotnická organizace se probudila a řekla, že nastala pandemie, to mi přitom pan Prymula řekl už před týdnem,“ prohlásil Babiš na sobotní tiskové konferenci.

Jeho důvěra v Prymulovy schopnosti se naposledy ukázala v neděli o půlnoci. Premiér po několikahodinovém jednání kabinetu oznámil, že to bude právě náměstek ministra zdravotnictví, kdo bude stát v čele ústředního krizového štábu. A to navzdory vládou přijatému statutu, podle kterého štáb vede – tedy až na válečné stavy – ministr vnitra, který má krizové řízení na starosti.

Tisková konference vlády po jednání 15. března. Foto: Ondřej Deml, ČTK

„Po vzoru Tchaj-wanu ho bude řídit odborník, tedy pan profesor Prymula. Člověk, který zásadním způsobem doporučuje vládě a štábům, jak omezit a realizovat opatření s cílem zastavit šíření koronaviru,“ oznámil nekompromisně Babiš.

Tohle rozhodnutí nicméně velmi nelibě nesl právě ministr vnitra a předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček. „Měli jsme celkem dlouhou diskusi, respektuji to, jak se vláda rozhodla. Pan profesor je odborníkem v oblasti, která je kritická, ochrana zdraví obyvatelstva. A ministerstvo vnitra poskytne maximální podporu a součinnost,“ prohlásil zjevně nespokojený Hamáček.

Je to ale právě pandemie koronaviru a závažnost situace, která podle bývalého ministra zdravotnictví Rusnokovy vlády a člena prezidentova expertního týmu Martina Holcáta dává této výjimce, tedy že byl na šéfa štábu vybrán někdo jiný než ministr vnitra, opodstatnění. „Týká se to medicíny, epidemiologické problematiky, které nejen u nás, ale i ve světě málokdo rozumí tak jako Prymula,“ říká Holcát pro Deník N.

Náměstka líčí jako člověka se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější