Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jen 135 nakažených. Vláda tu nešermuje zákazy, co uděláte vy? ptá se poslanců Čech z Tchaj-wanu

Vlevo Pavel Doubek s manželkou; roušky jsou samozřejmostí. Vpravo měření teploty, které teď automaticky patří k vstupu do mnoha budov. Foto: archiv Pavla Doubka
Vlevo Pavel Doubek s manželkou; roušky jsou samozřejmostí. Vpravo měření teploty, které teď automaticky patří k vstupu do mnoha budov. Foto: archiv Pavla Doubka

Jen 135 potvrzených případů nákazy a dva mrtví – to je současná koronavirová bilance Tchaj-wanu. Vzhledem k těsné blízkosti Číny a bolestné zkušenosti se SARS to na první pohled může vypadat jako zázrak. Ale český právník Pavel Doubek na ostrově už dlouho žije a ví, že vysvětlení se skrývá jinde. Kroky české vlády se mu nezamlouvají a už kvůli nim oslovil Poslaneckou sněmovnu.

Před sedmnácti lety, kdy v Číně propukla epidemie SARS, byl Tchaj-wan třetí nejpostiženější oblastí hned po pevninské Číně v Hongkongu. 346 nakažených lidí a 73 nemocných, kteří nepřežili. A dnes? První potvrzený případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2 už 21. ledna a teď, o skoro dva měsíce později, jen 77 případů. Čím to je? 

Z epidemie SARS se Tchaj-wan poučil a zavedl široká preventivní opatření včetně systému včasného hlášení a aktivního vyhledávání případů. Od první chvíle, co vypukla epidemie ve Wu-chanu, to znamená už od konce prosince, začal Tchaj-wan monitorovat lety z Číny.

Co to znamená?

Zdravotníci kontrolovali pasažéry a posádku hned po přistání, ještě na palubě letadla. Vyšetřovali je na horečku, příznaky zápalu plic, zánětu horních dýchacích cest a podobně. Lidi s podezřelými příznaky posílali na minimálně čtrnáct dní do karantény, kde jejich zdravotní stav prověřovali dalšími testy.

Tehdy se ještě nevědělo, co přesně tu nemoc (tzv. „wuchanský zápal plic“, dnes zvaný Covid-19, pozn. red.) způsobuje, takže pacienty testovali na 26 různých chorob včetně SARS a MERS. Když se přišlo na to, že původcem nemoci je koronavirus SARS-CoV-2, začali je testovat na něj.

Často také slýchám, že Tchaj-wan má výhodu v tom, že je ostrov. Což je pravda, lépe se mu kontrolují lidé, kteří na jeho území vstupují. Na druhou stranu, oproti České republice má Tchaj-wan dvojnásobný počet obyvatel a hlavně

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

Kateřina Procházková vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Covid-19

Rozhovory

Tchaj-wan

Východní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější