Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Všechno zlé může být k něčemu dobré. Tak třeba současná krize…

Každá velká krize nabídla nějaké ponaučení. Jaké si odneseme z této? Foto: Pixabay
Každá velká krize nabídla nějaké ponaučení. Jaké si odneseme z této? Foto: Pixabay

Komentář Jiřího Pehe: Současná koronavirová pandemie není zdaleka první kalamitou v historii, která postihla velké části lidské společnosti, či dokonce měla dokonce globální rozměry. I proto by se měli všichni, kdo se snaží současnou krizi hodnotit a nabízet ponaučení, podívat do minulosti. Najdeme v ní odpovědi na celou řadu otázek týkajících se reakcí lidských společenství na velké krize, včetně toho, zda si společnost byla schopná vzít z nich ponaučení.

Zároveň bychom ale měli brát v úvahu, že současná krize je jednou z prvních, ne-li úplně první, jež se odehrává v době intenzivní globalizace, která nastoupila díky moderním technologiím i pádu mnoha politických bariér po konci bipolárního uspořádání světa po roce 1989. Svět sice zažil finanční krizi v roce 2008, ale ta postihla převážně vyspělé ekonomiky. V prudce rostoucích ekonomikách zemí, jako jsou Čína nebo Indie, neměla zdaleka tak zničující dopady jako na Západě.

Neměla ještě tedy globální rozměry, které má ta současná. Neparalyzovala cestování i dodávky zboží v celosvětovém měřítku, neumrtvila běžný provoz celých společností, jako to vidíme nyní. Až na výjimky nevedla k tomu, aby se státy v reakci na hrozbu uzavíraly do sebe, vyhlašovaly stavy nouze, snažily se dočasně zastavit cestování apod.

Tyto reakce vlád jednotlivých států mohou snadno svádět k mylným závěrům o příčinách současné krize i nejlepších dlouhodobých řešeních.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější