Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koronavirus není sranda, už bych ho nezlehčoval. Jen hlupák nemění názory, přiznává z karantény profesor Pirk

Přednosta kardiocentra IKEM Jan Pirk. Foto: ČTK
Přednosta kardiocentra IKEM Jan Pirk. Foto: ČTK

Před několika týdny respektovaný kardiochirurg, oblíbený „pan profesor s motýlkem“ Jan Pirk srovnával (jako mnozí další) koronavirus s běžnou chřipkou a tvrdil, že reakce na epidemii jsou přehnané. „Mluvil jsem zbrkle a příliš zjednodušeně,“ uznává dnes v rozhovoru přes videochat. Je v karanténě na své chalupě a vyzývá k nošení roušek.

Spojili jsme se přes videochat. Zastihla jsem vás v karanténě na chalupě. Byl jste v Rakousku lyžovat?

Byl jsem na lékařském kongresu, ale byla se mnou část rodiny včetně pěti vnoučat. Ti byli lyžovat, zatímco já jsem poslouchal příspěvky kolegů doktorů. V sobotu jsem už měl volno a vyrazil jsem na lyže za nimi. Tam nás ale zastihla zpráva, že budeme muset všichni do karantény. A tak jsme tu.

Usoudili jsme, že karanténa se nám bude lépe trávit na chalupě než v Praze, tak jsme z hranic jeli rovnou sem. V Rakousku jsme si ještě nakoupili, věděli jsme, že tady už nebudeme moct do obchodu. A po zimě jsme na chalupě neměli nic.

Jak to vypadalo v Rakousku?

Velmi mě potěšili. Nepanovala tam panika v obchodech. Žádné fronty, nakoupili jsme v klidu všechno. Rád bych apeloval na lidi, že opravdu nemáme válečný stav a není potřeba si dělat nepřiměřeně velké zásoby potravin.

Cítíte se dobře? 

Ano. Jestli narážíte na to, jak si odkašlávám, tak to je opravdu jen, když teď s vámi mluvím. Cítím se dobře. Karanténu dodržujeme přísně, byli jsme se jen projít v lese, kde jsme na nikoho nenarazili. Máme velkou zahradu, nikdo k nám nechodí. Moje sestra, která bydlí nedaleko, nám kupuje rohlíky, pověsí je vždycky na vrata a my si pro ně jdeme.

Rouška není ostuda

Ráda bych s vámi navázala na rozhovor, který jste před několika týdny poskytl Reflexu. Řekl jste v něm, že reakce lidí i politiků jsou přehnané a neopodstatněné. Opakovaně jste koronavirus srovnával s chřipkou, přitom z dat je jasné, že Covid-19 má mnohem vyšší smrtnost a vyšší procento lidí je ve vážném stavu. Mě by zajímalo, jestli na tom trváte, nebo byste pod přívalem nových informací svá slova korigoval.

Musím říct, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější