Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Světový patent z Liberce. Pod Ještědem postavili viru do cesty roušky z nanovláken

Vědkyně Veronika Máková řeže nanomateriál pro roušky. Foto: Technická univerzita v Liberci
Vědkyně Veronika Máková řeže nanomateriál pro roušky. Foto: Technická univerzita v Liberci

Liberecký kraj je na cestě k vykrytí kritického nedostatku respirátorů vlastními silami. Na zdejší univerzitě, známé výzkumem v oblasti nanovláken, zapojili zcela nový stroj, který vyrábí materiál až na šest tisíc roušek denně. Podle dostupných testů budou roušky vznikající takřka na koleně účinné přibližně jako respirátory FFP3.

Ještě 9. března vysvětlovala Technická univerzita v Liberci, že neplánuje vyrábět ústní roušky s vrstvou nanovláken – filtrem tak jemným, že skrz něj neprojdou ani koronaviry.

O týden později místo těchto slov na liberecké univerzitě vrčí šicí stroje. Ve městě známém textilní tradicí, které se v 21. století stalo světovou kolébkou průmyslové výroby nanomateriálů, závodí s časem po zmaření nadějí na včasnou distribuci ochranných respirátorů a roušek slibovanou úřady.

Je to ukázka změny myšlení v krizové situaci. Už nepřevládá hledání důvodů, proč roušky nešít – tedy kvůli chybějící zdravotnické certifikaci, nemožnosti vyrábět materiál ve velkém a tomu, že by přestavba laboratoří na provozy, tehdejšími slovy rektora Miroslava Brzeziny, zabrala měsíce a budila paniku.

Obavy z nekontrolovatelného rozšíření epidemie v Česku přehodily výhybku. Není čas získat certifikaci? Nevadí, o papír teď nejde. Není velká kapacita? Vyrobíme alespoň něco. A sotva vybalený stroj, vyrábějící nanomateriál metodou elektrostatického zvlákňování střídavým proudem, se aspoň odladí, i v testovacím provozu se dá vyrábět.

„Roušky z tohoto materiálu mají podle testů účinnost přibližně srovnatelnou s respirátory třídy FFP3. Umíme vyrobit i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Pozitivní zprávy

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější