Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Lidé musí nosit roušky. Jak je donutit? Ať je nosí slavní a známí, radí Slováci

Enko je nejlepší. Ilustrační snímek. Foto: Deník N
Enko je nejlepší. Ilustrační snímek. Foto: Deník N

Dnešním virovým děním vás provází Jana Ciglerová.

Chcete nejdřív dobrou zprávu, nebo ty ostatní? Tak dobrou: V Česku byli první tři lidé vyléčeni z nákazy koronavirem. A teď ty ostatní: Počet nakažených stoupá. V Česku je 344 lidí s prokázanou nákazou, včera to bylo 298.

Vláda pozavírala, co se pozavírat dalo, a kromě absolutního zákazu vycházení už toho moc nezbývá. „Snažíme se minimalizovat mezilidský kontakt, postupujeme podle doporučení odborníků ze zemí, kde se podařilo otočit trend nárůstu nakažených. Všichni, kteří pracovali v Číně nebo Jižní Koreji, nám to doporučili,“ vysvětlil ministr vnitra Jan Hamáček v článku našeho excelentního reportérského tria Adéla Skoupá, Hana Mazancová & Bára Janáková.

První ráno po vyhlášení dalších přísných omezení pohybu to v Praze vypadalo téměř apokalypticky. Na jindy rušných dopravních tepnách a uzlech byl koronavirus znát všude. Nádraží, stanice, magistrála, hlavní ulice i obchody, které smějí mít otevřeno, vypadaly v době obvyklé špičky jako místa duchů. Jan Moláček prošel metropoli a vyfotil neuvěřitelné záběry – poloprázdné Václavské náměstí či pusté hlavní nádraží.

Takhle prázdnou halu pražského hlavního nádraží jindy prakticky nelze zažít. I v noci v ní běžně bývá víc lidí. Foceno v 7.56 hod. Foto: Jan Moláček, Deník N

Koronavir je v Česku a naskočí, na koho může. Nejlepší obrana je se před ním schovat, a když už musíte vyjít ven, tak jedině s rouškou. To už teď víme, byť na začátku jsme byli informováni zcela jinak – roušky nejdřív byly zbytečné, pak jich byly miliony na skladě a teď už necháváme otevřené i galanterie, aby si je lidé mohli ušít sami, všímá si náš analytik Jan Tvrdoň.

Jak si je doma vyrobit, to radí Petr Koubský. Ale jak docílit toho, aby lidé roušky a respirátory nosili a nestyděli se za to? Politici a televizní osobnosti mají jít příkladem, podotýká ve své glose Maskovaná země Eva Mošpanová. 

„Slovensko se v průběhu několika dní stalo zemí, kde je nošení roušky běžnou praxí. Největší podíl na tom mají slovenští politici a média. Redaktoři a moderátoři televizí k lidem přinášejí informace s rouškami na tvářích. Je pak vcelku těžké posmívat se sousedovi, že v roušce zbytečně panikaří, když v ní denně lze vidět premiéra nebo ministryni vnitra.“

Takhle to teď vypadá na Miami Beach. V době populárních jarních prázdnin, kdy se na floridské pobřeží sjede půlka země, je tam zcela prázdno. Policie pláž včera uzavřela právě kvůli nebezpečí srocujících se lidí. Foto: Markus Lenk, Unsplash

Čtení o tom, co se v zahraničí děje, je v těchto dnech jeden z mála způsobů, jak se za hranice všedních českých dní dostaneme, a ani tam to nevypadá nijak povzbudivě, upozorňují naši zahraniční reportéři.

„Španělsko má 9300 případů diagnóz, 330 mrtvých, ale i 530 uzdravených. Švýcaři vzdorují, ale bojí se ztráty desetitisíců pracovníků. Radikální je dánská vláda, tvrdým omezením se nevyhnula ani Jižní Amerika. Ve Francii sice volby nezrušili, ale je rekordně malá účast, všímá si Markéta Boubínová, protože se lidé báli se k jiným přiblížit. Vše přehledně v článku Jana Kudláčka.

Majda Slezáková ještě doplňuje pohled ze země, která stála na začátku všeho koronavirového dění. Čína na vše doplácí drasticky: Koronavir srazil její ekonomiku na rekordní dno. Ale pocítíme to všichni. Ekonomika Evropské unie letos oslabí o procento a i v Česku nastane razantní útlum ekonomiky.

 Co vás čeká v zítřejších novinách?

  • Zvláštní režim kolem prezidenta. Zjišťovali jsme, jak je před koronavirem chráněný
  • Měsíc s dětmi doma. Deset tipů, aby se rodiče nezbláznili
  • Odříznutý Uničov: Lidé se o karanténě dozvěděli na nádraží, když nezastavil vlak
  • Omezení pohybu osob proměnilo Prahu k nepoznání
  • Virus srazil Čínu na dno, zotavení nemusí být rychlé
  • V těchto dnech se doporučuje nevystrkovat nos. Matematika pomůže pochopit, jak moc je to důležité
  • Babiš nákazu využil, Hamáček může jenom přikyvovat, říká Karel Schwarzenberg
  • Co (ne)dokáže nákaza udělat s pověstným klidem Angličanů
  • Čtení k pobytu v karanténě: Kmen Andromeda či Ve stínu apokalypsy
  • Soukup má v zástavě domy, pozemky i stáj

Zaujalo nás jinde

Příběh doktorky Pekové nabírá dalších tristních obrátek. Vědkyně ze soukromé laboratoře Tilia nejdřív provedla testy na koronavir znepokojené matce z Prahy 6, nákazu jí potvrdila, a od té doby její laboratoř nesmí oficiálně testovat. Reportérka Stáňa Seďová z deníku Právo zjistila, že doktorka Peková vyvinula jednodušší test, než používají ostatní pracoviště, a tento nabízí zdarma diagnostickým laboratořím. Budou ho využívat laboratoře v Evropě i Spojených státech, ale v Česku ne.

„Stále od pana náměstka Romana Prymuly nemáme odpověď, jestli smíme, nebo nesmíme testovat. Ale jakmile, tedy jestli nám to dovolí, jsme okamžitě připraveni,“ řekla Soňa Peková. I já se u pana náměstka přimlouvám, zda by nemohl MUDr. Pekové odpovědět a případně její laboratoři umožnit testovat? Ostatní nestíhají, teď je každá ruka dobrá.

A s pozdravem „Zůstaňte negativní“ se pro dnešní den loučím. Až se ráno probudíte, bude to zase o něco horší. Protože když už Covid-19 má i muž, který měl být Jamesem Bondem, je možné všechno.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější