Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Běhejte s rouškou, talíř si rozdělte na čtvrtiny a nedělejte kliky, když je neumíte. Trenéři radí, jak zůstat v kondici

Grafika: Deník N
Grafika: Deník N

Lidé by podle vládního nařízení měli omezit své cestování mimo domov na nejnutnější minimum. Mezi výjimkami zůstal bod h), tedy „pobyt v přírodě a parcích“. Procházka nebo běh mohou být pro mnoho lidí jediným pohybem během dne, zvlášť pokud jim zaměstnavatel nařídil pracovat z domu. Jak se hýbat a co jíst, abychom zůstali v potřebné kondici?

Nyní, když se lidé nesmí shlukovat a sportoviště jsou zavřená, zbývá ve venkovních prostorech snad už jenom běhání. „Bylo by dobré, kdyby každý běhal zcela sám. Vyhnul bych se i běhání ve dvojici, což může být sice dobrá motivace, ale v současné situaci bych to nedoporučoval,“ říká běžecký trenér Martin Levý.

Řada běžců z ohleduplnosti k ostatním ke své výbavě přidala roušku či šátek přes ústa. „Určitě bych se nebál běhání s rouškou. O tolik hůře se vám s ní dýchat nebude. Dají se ale používat i běžné nákrčníky, které si člověk vytáhne přes ústa a nos,“ doporučuje Levý.

Podle trenéra, který se věnuje také začátečníkům, může současná situace přilákat k běhání úplné nováčky. „Takoví lidé si nesmí říct, že chtějí běhat na rychlost nebo vzdálenost. Začátečníci musí začít s tím, že budou běhat třeba třicet minut, které si rozdělí na třetiny. Dvě z nich zkusí běžet a zbytek času rozdělí do chůze před během a po běhu. Tohle je pro začátečníky zásadní,“ radí Levý.

Běžci na půlmaratonu v anglickém Bathu se o víkendu příliš nechránili. Ojedinělé výjimky tvořili běžci s nákrčníky přes obličej. Foto: ČTK / PA / Ben Birchall

Jenže bude stačit pouze půlhodina, když během dne prosedíme hodiny? „Lidé by měli nejlépe nahrazovat absenci pohybu několikrát denně. Ideálně hned ráno, když si aktivujeme tělo. Spousta lidí totiž trpí na takovou tu ranní lenost – nevylezou z postele ráno, vezmou si do ní počítač a proleží celé dopoledne,“ popisuje Levý.

Podle něj by se lidé měli hýbat aspoň třikrát denně – ráno, před obědem a večer. „Pokud člověk zvládne hodinku ráno a hodinku večer, nemusí podstupovat interval uprostřed dne. Pro začátečníky bych ale volil to rozdělení na tři půlhodinky,“ dodává Levý.

Hodinu sedět, deset minut cvičit

Jenže co když se bojím zbytečně vycházet ven, abych zbytečně neohrozil sebe i okolí? „S přítelkyní jsme si udělali domácí workout (cvičení s vlastní vahou těla, pozn. red.). Pro začátečníky, kteří nemají návyky, je nejlepší, aby se inspirovali na internetu a z různých předváděcích videí na Youtube,“ pokračuje Michal Reissinger, který kondičně připravuje boxery i profesionální fotbalisty.

„Těm, kteří celý den prosedí, může

Covid-19

Odemčeno o koronaviru

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější